Новият изпълнителен директор на „Топлофикация - Перник“ подкрепя стратегията за премахване на въглищата

Нов изпълнителен директор има „Топлофикация - Перник“, съобщиха от дружеството. Това е 38-годишният перничанин Чавдар Стойнев, специалист по топло-ядрена енергетика и топлоенергетика. В „Топлофикация - Перник“ работи от 2006г., първоначално като помощник оператор на парогенератори. Член е на Борда на директорите от 2020 г. По думите му сега дружеството поема нов курс и прави солидни инвестиции в екологичното производство.
Стойнев е категоричен, че стратегията за премахване на въглищата трябва да бъде осъществена. В краткосрочен период дружеството планира все по-голям дял от въглищата да бъде заменен от биомаса и природен газ. Биомасата е слама и оризови, и слънчогледови люспи, които не отделят вредни емисии при изгарянето, обясни Стойнев. По думите му природният газ е доказано по-екологично гориво в сравнение с въглищата и за употребата му в производството на енергия са необходими по-малки количества въглеродни емисии.
Над 18 пъти са се увеличили цените на въглеродните емисии за шест - седем години, посочи изпълнителният директор. Според него именно непрекъснато растящите цени не тези емисии не позволяват дружеството да отделя достатъчно средства за зелени инвестиции и ремонти на топлопреносната мрежа.
„Топлофикация - Перник“ ще насочи усилията си и към привличане и задържане на специалисти в областта на енергетиката, формирането на нови стандарти на работа и внедряването на екологично производство, заяви изпълнителният директор.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини