Символи и рекламни материали от фестивала „Сурва“ са подредени в Пернишката библиотека

Символи и рекламни материали от фестивала „Сурва“ са подредени в изложба в отдела „Краезнание“ на Регионалната библиотека „Светослав Минков“ в Перник, съобщиха от институцията. Експозицията е традиционна и се организира винаги в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.
Книгохранилището разполага с над 25 000 единици с информация за фестивала, включващи книги, сборници, бюлетини, рекламни материали, а сред най-ценните са първите плакати за събитието. В изложбата тази година може да се види валидираната пощенска марка от 2016 г. по повод на 50-годишнината на фестивала и включването на обичая „Сурова“ в представителния списък на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. На нея е изобразена традиционна сурвакарска маска от региона, а върху пощенския плик - характерните за „Сурва“ чанове. Номиналната стойност на марката е 1.50 лв., неин автор е Людмил Веселинов.
Сред показаните материали е и обемистият авторски труд на етнохоролога Милчо Георгиев - „Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Летопис“, в който е разказана историята на маскарадната проява - от началото й през 1966 г. до 2017 година.

 

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини