Минеков занесе лично писмото за изгонване на ГЕРБ от НДК

Министърът на културата проф. Велислав Минеков занесе лично и остави в Административната сграда на НДК писмото във връзка с процедурата по освобождаване на двата етажа от партия ГЕРБ, където досега се помещаваше централата им.

Ръководството на партията чакаше в централата си културния министър Велислав Минеков, но той в крайна сметка остави писмото си при охраната на сградата, а до офисите на партията стигна само дошлият заедно с него дългогодишен протестиращ Йоло Денев, който тихо наблюдава импровизирания брифинг на ГЕРБ.

"Предлагам да се изместят от тези два етажа, ще им намерим достойно място, помолил съм областния управител да търси такова, така че ще се случи", каза навлизане в НДК проф. Минеков пред журналисти.

Той допълни, че има правни основания, защото тези два етажа са взети с една "нещастна заповед на г-н Плевнелиев, а ползата е съмнителна".

"Нека освободят етажа, за да може НДК да се върне към нормалната си рабата. Ако не стане с молба, ще пробваме по законов път, допълни служебният министър. - Това не е наказание, ние си връщаме собственост. Това носи загуби. За този период загубите са съществени."
Преди това той предупреди насъбралите се репортери, че ако има полиция, не я е извикал той, а някой друг. Това, което той връчвал било просто молба да напуснат помещенията, защото ГЕРБ удобно си променили закона, така че да не плащат.

"Необходимо е цял министър да дойде да връчи писмото, а не да се изпраща по служебен път, защото този "абордаж" на цели два етажа от административната сграда на НДК е много цинично нещо", каза Минеков.

Попитан къде да се настани партия ГЕРБ, той отговори, че е "пълно е с празни офиси на на ГЕРБ и имат къде отидат".

"Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява очакванията на онези, които се радват на всички малки или големи процеси на изчегъртването на партия ГЕРБ, каза Росен Желязков. - В момент, в който очакваме да имаме редовно правителство, което да решава проблемите на страната, гражданите и бизнеса, това за зрелища, в които за съжаление няма хляб."

"Няма по смисъла на закона, нито по смисъла на нарочен акт основание и причина да напуснем. Това не е НДК. Това е административна сграда, която преди много години е строена за нуждите на министерството на отбраната", заяви още Желязков.

Той обърна внимание, че етажи в същата сграда стоят празни и не се управляват, по думите му - в занемарено и окаяно състояние. Той отправи препоръка към медиите да се позаинтересуват от имотите под управлението на Министерството на културата, а не от имоти под управлението на областния управител, предоставени по реда на закона за политическите партии.

"Г-н Минеков не е принципал на тези помещения и не знам какво прави тук изобщо. Очевидно е, че г-н Минеков се е хванал за Министерството на културата и държи да остане в него като редовен министър. Взима пример от г-н Рашков и неговите репресии по време на предизборните кампании", добави бившият транспортен министър.

"Не можах да разбера какъв е смисълът от този цирк, защото, ако някой не си е гледал календара, сме 2021 г. все още, макар че започва да се усеща като 1944 г. - министър да обикаля офисите на партии и да ги подканя да напуснат е жанр, който не сме виждали през последните 30 г.", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.
Той определи като "безобразие" опита "една партия да се ограничава да си изпълнява функциите" и подчерта, че обитават офисите "абсолютно законосъобразно от поне 14 години".

Според зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов Минеков "взема пример от Бойко Рашков и неговите репресии в предизборната кампания и е решил, че като организира кампания срещу ГЕРБ, ще стане любимец на новозадаващата се коалиция и ще остане министър".

"Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина, която се мотивира от президента Радев. Това очевидно е опит за отмъщение", каза още бившият външен министър.

Ето пълния текст на писмото:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ГЕРБ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД.

През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото.

Сградата на ПРОНО винаги е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.

Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот".

Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на "отпадналата нужда" от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

Г-н Борисов,

Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.

С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис.

С уважение,

ПРОФ. ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ

Министър на културата

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    Химена
    9 -7
    14:43, 10 дек 2021
    За Бойко Методиев Борисов може и едно малко офисче в Централен Софийски затвор , ще му пастне хубаво ! Че и Сретен чака своя ред ! Чака ли , чака , дано и той да дойде на ред вече .
    • До
      Допълнение
      2 -1
      07:47, 11 дек 2021
      Нека да е по голям , защото има много около него за такъв тип офис.
      А Сретен ще го намери и ваксинира !

Още новини

Последни новини