6 златни правила за здраве през зимните дни

Като всеки друг сезон, зимата също подлага на изпитание здравето и красотата ни. Затова събрахме за вас 6 уелнес и здравни съвета за зимните дни.


1. Не спирайте да се движите

За мнозина ниските температури означават да се сгушат у дома, под топло одеяло и с чаша горещ шоколад. Но зимата не означава да спрете да сте активни. Но физическата активност е важна за физическото и психическото здраве. Определете си минимум физическа активност дневно - може да е разходка на 2-3 пресечки от дома след вечеря или по любим маршрут в квартала. Не забравяйте, че няма лошо време, само неподходящо облечен човек.


2. Обърнете специално внимание на кожата

Зимните месеци са особено тежки за кожата ви. Ниските температури, сухият и по-мръсен въздух и отоплението у дома, което още повече изсушава кожата са все фактори, които не бива да пренебрегваме. Кожата става по-суха, появяват се сърбежи, на место може дори да се обели и напука. За да си спестите дискомфорта, винаги нанасяйте хидратираща козметика. Дори косата се нуждае от хидратиращ шампоан през зимата. Експериментирайте с естествените масла, те са чудесна "храна" за косата и кожата. Ако нямате уред за овлажняване на въздуха, просто сложете купа с вода до най-близкия източник на отопление.


3. Правете добрини

Случаите на тревожност и депресия се увеличават през зимните дни. Дори да не се стига до толкова сериозни проблеми, в късите мразовити дни като че ли настроението е по-минорно. За да запазите усмивката и позитивизма си, останете активни. Намислете си "малки добри дела", които да поддържат духа ви - направете импровизирана хранилка със семена за птиците, за които снежните и дъждовни дни са особено трудни, почистете пространството около дома си, направете дарение на кауза, в която вярвате.


4. Останете свързани с близките си

Последните близо две години са сложни, когато става дума за контакти между хората. Пътуванията са ограничени, а мнозина изпитват толкова силна тревожност да са в големи компании или с хора извън най-близкия си кръг, че остават изолирани. За да се погрижите за доброто си настроение през зимните дни, останете свързани. Новите технологии позволяват да се виждате и чувате с близки и приятели, независимо в коя точка на света са.


5. Хранете се със сезонни продукти

Подсилвайте имунитета си, като наблягате на сезонни продукти. Вместо безвкусна салата с домати и краставици, пригответе си витаминозна рецепта с моркови, цвекло, зеле и ряпа.

Тиквата и ябълките са чудесни за есенно-зимни десерти. Цитрусите са идеалният завършек на всяко меню или перфектни за вкусен и полезен фреш, приготвен за минутка.


6. Пазете сърцето в най-студените дни

Екстремните студове са вредни за сърцето. Изследвания показват, че броят на сърдечните удари се увеличава в студено време. Това е особено опасно, ако решите да се претоварвате. Затова в най-мразовитото време, стойте у дома. Ако все пак искате да почистите малко сняг, използвайте малка лопата и чистете с умерено темпо. Ако усетите дискомфорт в сърдечната област, потърсете лекар.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини