5 ноември – Ден на металурзите

Политими Паунова: Днешната металургия не е най-големият замърсител по отношение на парникови газове

На 5 ноември се чества Денят на металурга. Обявен за професионален празник на българските металурзи през 1963 г. С разпореждане 827 на Министерския съвет от 19 ноември 1963 г. денят е обявен за Професионален празник на българските металурзи по повод влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод „Ленин“ в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат „Кремиковци“ (1963).

Днес ситуацията и металургичното производство е различно и има други цели и потребители. Как живее този отрасъл в условията на Covid пандемията?

    Ден на металурга

Темата коментира в „Нашият ден“ Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

„Последните данни на статистиката показват, че в момента в металургичната индустрия са заети 15 000 човека у нас. Разбира се то е динамично и се променя. Това е в целият обем производство на основни метали – черна, цветна металургия и леене на метали.

Как изглежда днес едно металургично предприятие?

Металургията не е това, което беше. Днес е съвсем различно. Често казвам, че представата за металургията като тежка и трудна професия във физически план е твърде остаряла. Днешните технологии са изкарали от цеховете работната ръка, те са в командните зали на компютри. Повечето тежки работни места вече са механизирани и автоматизирани. Работата е много отговорна. Изисква се висока квалификация.

Зелената сделка

Първото нещо, когато професионално неизкушен човек би казал е - „ще закрием металургията, за да има „зелена сделка““. Днешната металургия не е най-големият замърсител по отношение на парникови газове. Тъй като в металургията има два типа емисии. Едните са технологични от самия процес, другите са свързани с потреблението на електроенергия като въглероден отпечатък върху крайната продукция. В българската металургия няма вече големи емитенти на въглероден диоксид. „Кремиковци“ беше такъв, тъй като имаше доменни пещи.

Заплащането ни е по-високо от средното, средният месечен доход е около 2000 -2200 лева в черната металургия, но в цветната вече надхвърля 2500 лева.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини