Заети са всички легла за болни с ковид в белодробната болница в Перник

 Заети са всички легла, предвидени за ковидболни в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести /СБАЛББ/ в Перник, съобщи управителят на здравното заведение д-р Величка Кадийска. В момента в болницата се лекуват 39 пациенти с COVID-19 и шестима с хронични белодробни заболявания. Две стаи са определени като буферни зони, в които болни чакат за потвърждение на диагнозата и евентуално последващо лечение.
Коронавирусът в новия му вариант протича по-тежко и е с по-висока смъртност, посочи д-р Кадийска. По думите й, лечението на заболяването продължава по-дълго - 15-18 дни. Пациентът, престоял най-дълго, е постъпил на 4 октомври и все още не е изписан. От преминалите досега пациенти в здравното заведение само двама са били ваксинирани.
Има възможност да се увеличат леглата до 50, но болницата не разполага с персонал, който да ги обслужва, каза д-р Кадийска. Сега в СБАЛББ работят осем лекари на график и 11 сестри.
Заболяемостта в Перник продължава да расте. През последното денонощие са регистрирани 136 нови случая на COVID-19. Активни към момента са 1438 случая, като 1235 души са на домашно лечение, а 203-ма са хоспитализирани.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини