Синдикат “Образование”: Близо 35% от българските учители биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" изпрати отворено писмо до служебния министър на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, по повод напрежението в образователната система, свързано с това, че през последните дни се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Това съобщи председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

“През последните дни в медийното пространоство се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на ОРЕС и диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици и за Вашите грижи като Министър на здравеопазването, за здравето на българските учители.

Образователната система е най-организирана и най-планомерна система в България, тя е най-голямата публична сфера и ефекта на брейнсторма не би бил приложим.

Затова уважаеми г-н Министър на Здравеопазването,

Българските учители искат да знаят сега:

•​Ще бъде ли въведен зелен сертификат към българските учители?

•​Ще бъде ли въведен зелен сертификат към ученици след 12-годишна или след 18-годишна възраст?

•​Ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисния период за неговото въвеждане?

•​Зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост?

•​Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове /3 пъти седмично/ за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани?

•​Каква ще бъде организацията от страна на МЗ при евентуално въвеждане на заления сертификат?

•​Ако бъда въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция?

•​Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие, че наша анкета установи, че 45% от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ?

•​Учители боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат без ваксина?

Уважаеми господин министър,

Вероятно знаете, че неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение и неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители. 

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат.

Освен това организиране на хибриден учебен процес, при липса на учители е невъзможен за организиране.

Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка.

Социалните партньори ви съветват да подобрите Вашата комуникация с Нас образователните експерти и нека диалогът, а не политическия дикат да бъде водещ при Вашите следващи решения и заповеди.

Синдикат „Образование“ запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация”, се казва в писмото.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ан
  Ангел
  9 -11
  21:02, 22 окт 2021
  Глупости при тия растящи цени на ток и горива дали ще се откажат от големите им заплати дадени им щедро от Бойко Борисов и дали на втория ден няма да размислят и да си направят ваксина.
  Радев въведе военна диктатура и репресии благодарение на здравния министър Стойчо и донякъде на вътрешната дамаджана Рашков. И уплаши хората все едно сме във война със извънземни изроди. Държавата ни заприлича на хорорфилм на ужасите.
  • Ан
   АНГЕЛЕ
   10 -6
   22:17, 22 окт 2021
   Ангел си ама паднал.ако разбираш какво ти говоря.
  • 👽
   👽
   1 -5
   23:03, 22 окт 2021
   Наебaн ангел, в ректума и в главата. Виж коментара
 • 2
  Ку
  кух
  16 -8
  21:35, 22 окт 2021
  Да отменят заповедта за зелени сертификати и да подадат оставка. Некадърници!
 • 3
  00
  007
  11 -7
  21:51, 22 окт 2021
  Да напускат, и без това за никакъв к.р не стават.
  • Ти
   ТИ СИ ПРОСТАК
   9 -6
   22:18, 22 окт 2021
   Най -вероятно и детето ти ще стане такова.
  • Ан
   антимишок
   6 -3
   08:06, 23 окт 2021
   Правилно,резултатите от изпитите падат от година на година,и говоря за 1991-2019.Но колкото по-лоши са резултатите на учениците,толкова по-високи стават заплатите на "учителите".Така че по мое мнение поне 70% от преподавателите нямат никаква работа в училищата защото са там за ПАРИТЕ,а не защото са УЧИТЕЛИ по ПРИЗВАНИЕ............
 • 4
  Ha
  Hah
  7 -4
  22:16, 22 окт 2021
  Малко са трябва над 50% и да видиш как ще клекнат от министерството !!!
 • 5
  Ге
  Герчо
  4 -3
  10:19, 23 окт 2021
  Да напускат! Точно този процент,"набедени" за учители,са заклети антиваксъри!
  Хал хабер си нямат що е наука,но са компетентни относно харчене на чужди пари!
  Точно този процент - 35% !
  • Те
   Тези
   2 -2
   13:55, 23 окт 2021
   с най-ниските дипломи кандидатсват за учители,защото другаде не биха ги приели и после,жална им майка на децата.Внучката ми е в 3-ти клас и досега ,знаете ли колко грешки сме открили на госпожите ,особено тази на занималнята!!!!!!!
Последни новини