Министърът коригира заповедта: сертификатите за преболедували - за 1 година, документ ще се издава и след 1-ва доза

Зеленият сертификат за преболедуване се удължава за 1 година, документ ще се издава още при първа доза ваксина. Това са част от корекциите, които обяви, че ще направи министърът на здравеопазването в издадената вече заповед за нови противоепидемични мерки, на брифинг в министерството.

„Мерките, които обявих, се прилагат за първи път в страната. Разбирам, че има въпроси какво трябва да се прави, в контакт сме с браншовете, които са засегнати и се стремим да решаваме проблеми“, увери в началото на брифинга здравният министър. се прави в контакт сме с хората които трябва да прилагат тези мерки и се стремим да решаваме проблемите.

Решението за удължаването на сертификатите за преболедуване от 6 месеца на 1 година е взето след консултация с експертните съвети към МЗ, съобщи зам.-министър Томов. По думите му два от съветите – по епидемиология и по инфекциозни болести са се произнесли положително, а с председателят на съвета по имунология е бил проведен телефонен разговор, повечето от членовете били съгласни с удължаването на срока и по-късно днес ще бъде получено и тяхното експертно решение. Според зам.-министъра промяната е научно обоснована.

Промяна има и в сертификата за ваксинация. Той ще може да се издава два дни след поставяне на еднодозова ваксина или първа доза от двудозова. По думите на зам.-министър Златанов в този срок вече започва изработването на антитела.

Важно уточнение е, че в този вид сертификатите са за вътрешно ползване, тъй като не отговарят на условията на Европейската комисия за цифров сертификат. Затова „Информационно обслужване“ ще ги издава с друг идентификационен код, уточни зам.-министър Златанов.

Друга „корекция“ касае браншовете, засегнати от мерките в последната заповед на здравния министър. Дава се гратисен период до понеделник, в който те ще трябва да организират работата си, за да отговарят на условията.

Ако в този период проверяващите установят нарушения, няма да има глоби, а само предписание. Глоби обаче ще се налагат, след изтичане на срока.

Здравният министър направи и някои уточнения по това как ще се извършва тестването за зелен сертификат.

Ако работодател реши да осъществи филтър в рамките на фирмата си, за да е сигурен, че сред персонала няма заразени, той ще може да се възползва от безплатните антигенни тестове, които осигуряват РЗИ. Резултатите от тези тестове обаче не могат да служат за издаване на сертификати, защото пробата не е изследвана в сертифицирана лаборатория.

Кацаров уточни, че лабораториите, на които ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове от РЗИ ще сключват договор, с който ще се обвържат с фиксирана цена за пробовземане. Цената още не договорена, но това ще бъде решено до края на деня, увери министърът.

Проф. Атанас Темелков от Александровска болница призова към спазване на мерките, тъй като лечебните заведения в страната са на предела си. Той констатира, че повечето пациенти, постъпили в лечебното заведение, са в много тежка форма на заболяването и често биват насочвани директно за интензивно лечение. Според него причината е, че хората дълго време се самолекуват, не търсят лекарска помощ и подценяват опасността, докато не стане прекалено късно.

В потвърждение на думите му зам.-министър Томов съобщи, че вчера е бил проведен разговор с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду, на който е било обсъдено активирането на механизма "Гражданска защита" при който страната може да бъде подпомогната с медикаменти, кислород, лечение на пациенти в близки страни или командироване на медицински персонал в помощ на българските лечебни заведения.

Това е краен вариант, ако положението в страната не се подобри, коментира министър Стойчо Кацаров. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  И
  И
  10 0
  12:40, 21 окт 2021
  На всеки час корекции, до понеделник, всичко ще е различно, голям цирк.
  • Па
   Паржу
   0 -1
   13:08, 21 окт 2021
   Като се допитат до доктор Куин лечителката, Кунчев, Алибегов, Сидеров, Доган и Брендо ще имат окончателно становище.
  • Пр
   ПРАВАТА НИ
   5 -2
   13:10, 21 окт 2021
   Раздел V.
   Принуда


   Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., предишен текст на чл. 143 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
  • !!
   !!!
   2 0
   13:31, 21 окт 2021
   Явно за бъдещият бивш президент Радев, законите и конституцията важат само когато на него и помагачите му от партиите на промяната им отърва! Не подкрепям никого/въздържал се.
  • 11
   1111
   3 -1
   15:24, 21 окт 2021
   Даааа ....сега лабораториите ще изкарат доста парички.
 • 2
  Уп
  Управление
  8 -2
  12:44, 21 окт 2021
  Управляваме тип Бойко Борисов каквото сънуваме вечерта това налагаме сутринта.Аз не виждам никаква разлика между режима на летеца изпитател и режима на пилота на джип тойота.Голямата борба беше за едни пари които трябваше да се прехвърлят от едни джобове в други
  • !?
   !?
   6 0
   13:16, 21 окт 2021
   Всичко винаги е било за пари и ще бъде! Интересно е че тази новина за сертификатите служебното правителство много тактично отклони вниманието от цените на електроенергията.
  • Та
   Така е
   5 0
   13:27, 21 окт 2021
   Целта е да изплашат хората да не гласуват и както каза скока на цени горива и ток да не на дневен ред и Радев да устиска до изборите !
  • Уп
   Управление
   4 -1
   13:37, 21 окт 2021
   Той Мунчо ще устиска да изборите и това ще му е .Момчето с дипката може и да не спечели мнозинство но ще се разтопи от кеф ако пилота не е президент
  • Аа
   Аааааа
   0 0
   17:22, 21 окт 2021
   Ти искаш да видиш разлика ох Боже!
 • 3
  К.
  К. О. Л.
  2 0
  15:15, 21 окт 2021
  Дали днес няма да се случи нещо. Хммм. Тик так, тик так, тик так. 🦉
 • 4
  Ла
  Ла Фонтен
  3 -1
  15:29, 21 окт 2021
  На американците им трябва територията. Народа е излишен. Колкото оцелеят ще им слугуват.
Последни новини