Вече са в сила новите мерки в страната

От четвъртък (21 октомври) са в сила новите мерки на здравното министерство у нас. Мерките ще са в сила "дотогава, докато дадат добър резултат", обясни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

За редица дейности в страната ще се изисква зелен сертификат. Той няма да е нужен на децата под 18-годишна възраст при посещение в различни обекти или мероприятия. 

Според заповедта на здравния министър в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора ще се допускат до работа само служители със зелен сертификат.

Зеленият сертификат се издава на всички, които са със завършен цикъл на ваксинация, могат да докажат, че са преболедували COVID-19 с положителен PCR тест, както и на притежателите на отрицателен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа. 

Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Това се отнася за посетителите и персонала.

В хранителните магазини, аптеките, банките и администрацията няма да се изисква зелен сертификат.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическия и непедагогическия персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат. 

В София-град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник от днес, 21 октомври, учениците ще се обучават онлайн.

Цялата заповед на здравното министерство може да видите ТУК.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  11 -2
  08:55, 21 окт 2021
  Славяновският умник загуби изборите.
  • Пр
   ПРАВАТА НИ
   1 -1
   13:11, 21 окт 2021
   Раздел V.
   Принуда


   Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., предишен текст на чл. 143 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Последни новини