Pandora Papers разкрива нов грандиозен офшорен скандал

Държавни ръководители са укривали средства в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци. Това показва публикувано днес разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), известно като Pandora Papers, цитирано от АФП.

Консорциумът съобщи по-рано в "Туитър", че ще пусне в неделя своето мащабно разследване, което обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят.  По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

В данните фигурират 130 милиардери и 35 действащи или бивши държавни лидери.

Разследваните политици и чиновници в документа са над 330 от 91 страни и територии. Двама от тях са от България, допълва БНР. Имената им не се съобщават.

Според Pandora Papers йорданският крал Абдула Втори е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - на когото предстоят избори идната седмица - не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара.

Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони. Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако.

Документите описват финансовите дейности на „неофициалния министър на пропагандата“ на руския президент и на повече от 130 милиардери от Русия, САЩ, Турция и други нации.

В списъка са още президентите на Украйна, Кения, Еквадор. Сред бившите премиери е британският Тони Блеър.

Документи разкриват, че банки по света са помогнали на клиенти да основат най-малко 3 926 офшорни компании с помощта на "Alemán, Cordero, Galindo & Lee" - панамско юридическо дружество, ръководено от бившия посланик на страната в САЩ.

Преди 5 години гръмна скандалът с разкритията от "Досиетата от Панама" (Panama Papers) относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти.

Сред лицата, които изплуваха тогава, имаше и българи.

Данните бяха най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Над 200 хиляди такива дружества бяха част от разследването на досиетата от Панама.

В писмо от правителството на Панама от днес се споменават някои от реформите, които централноамериканската държава е направила през последните години, въпреки че остава в списъка на ЕС за данъчни убежища.

Правителството се опасява, че Панама отново ще бъде епицентър на нов глобален скандал.

Той също така посочва, че от 2016 г. регистрацията на повече от 395 000 компании и фондации е спряна, около половината от съществуващите по това време.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини