Соларна лаборатория е открита в ПГЕМП "Христо Ботев"

Изображение 1 от 2

    Соларна лаборатория бе открита днес в ПГЕМП "Христо Ботев" в Перник. Тя е първата в града, разположена в професионална гимназия, посочи директорът на учебното заведение Соня Милкова. Соларната лаборатория дава възможност учениците да произвеждат топлинна енергия по три начина, заяви Балин Балинов - координатор на кампанията "Енергийни решения" на "Грийнпийс" - България.

    Лабораторията ще е достъпна за всички ученици от специалност "Топлотехника" на гимназията. В нея те ще се обучават на производство на топла вода и сградно отопление. Отвън са инсталирани панели, които произвеждат електричество. Плосък термоколектор за топла вода е монтиран вътре. В специален съд се акумулира произведената през деня топлина, която може да се отдава през нощта. Предстои да бъде поставен и тръбен колектор, но това ще се случи с участието на учениците, каза Балинов. По думите му лабораторията разполага и с технология, разработена и патентована в България. Тя включва възможност само от соларни панели, които се ползват за електричество, да се произвежда и топла вода.

    Соларната лаборатория е изградена по инициатива на "Грийнпийс" - България и е дарена на гимназията от организацията. Целта е да се разшири редовната учебна програма със съвременни и екологични технологии.

    Петдесет души се обучават в специалност "Топлотехника". Останалите ученици на гимназията също ще имат достъп до лабораторията чрез клубаве по интереси, заяви Милкова.

    От "Грийнпийс" се обявиха за разширяване на сътрудничеството в сферата на образованието. Технологиите за производство на енергия от ВЕИ съществуват, необходимо е да подготвим хора за тях, каза Балинов.

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини