24 задържани за купуване на гласове в Бургаско

Двайсет и четирима са задържани за купуване на гласове в Бургаско във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Образувани са 16 досъдебни производства за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Освен парични суми в Бургаско са раздавани хранителни продукти - брашно, колбаси, макарони и др. Има обещания за опрощаване на заеми към определени физически лица, обещания за ваучери за техника и пр.

Това съобщи на пресконференция в Бургас окръжният прокурор на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев. Той каза, че случаите са от територията на общините Бургас, Несебър, Поморие Средец, Руен, Карнобат. Паричното измерение на обещанията за глас варира от 10 до 150 лева, уточни прокурорът.

Извършена е проверка на множество адреси, където са регистрирани голям брой жители, каза директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов. Иззети са съставени списъци с лични данни на лица на хартиен и на електронен носител, както и такива запаметени в мобилни устройства.

И в момента се извършват претърсвания, изземвания, разпити на свидетели. В ОД на МВР-Бургас почти всеки ден получаваме сигнали и информация по отношение на лица и юридически обекти, влияещи на вота на гражданите, посочи комисар Калоянов.

Прокурор Чинев каза, че е започнало досъдбено производство, по което главният прокурор внесе искане в ЦИК за привличане в качеството на обвиняем на кандидат-депутат от Бургас. Делото е изпратено на Софийска градска прокуратура.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини