Заболеваемостта от COVID-19 в света се стабилизира, но на много високо ниво, според СЗО

Заболеваемостта от коронавируса в света през последните две седмици се "стабилизира на много високо ниво", каза Майкъл Райън, директор на спешната програма на Световната здравна организация (СЗО),  по време на сесия за въпроси и отговори в Twitter в понеделник.

"Ако погледнете графиката за последните няколко седмици, можете да видите, че има някакъв вид стабилизация, но това се случва на много високо ниво“, каза той. През изминалата седмица в света са регистрирани около 2,6 милиона случая на инфекция с COVID-19 и около 54 хиляди смъртни случая.

Според Райън епидемиологичната ситуация в света сега е "по-добра, отколкото преди 2-3 месеца". Но въпреки че в някои страни и региони се наблюдава рязко намаляване на заболеваемостта, в другаде тя бързо нараства. Според директора на програмата, това се дължи на различни фактори - появата на нови по-инфекциозни щамове на коронавируса, облекчаването на пандемичните ограничения в страните и увеличаването на контактите между хората.

Експертът на СЗО Мария ван Керхове определи епидемиологичната картина в света като "нееднозначна". Регионът на Америка регистрира 13% спад на новите инфекции, докато всички останали региони отчитат увеличение. През последните седем дни заболеваемостта в Европа се е увеличила с почти 28%, в Африка - с 15%, в западно тихоокеанския регион - с 10%, в източното Средиземноморие - с 9%, в югоизточна Азия - със 7% .

"В поне 20 страни в света се наблюдава рязко нарастване на заболеваемостта", каза ван Керхове. Като цяло в света броят на случаите през последната седмица, според статистиката, леко се е увеличил в сравнение с предходната седмица, докато броят на смъртните случаи е намалял. Според експерта, миналата седмица е регистрирана по-висока смъртност в Африка, Европа и западно тихоокеанския регион, докато в други региони броят на смъртните случаи е намалял.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини