Министерство на земеделието започва самолетно заснемане

Министерство на земеделието очаква благоприятни климатични условия, за да започне самолетно заснемане на територии в България.

Данните ще бъдат включени в националната цифрова ортофотокарта, по която се определят земите и се изчисляват субсидиите за фермерите у нас.

Заради липсата на актуална карта в предишни години от хиляди фермери беше поискано да връщат получени субсидии, тъй като направените проверки показаха сериозни разминавания в измерванията.

Съгласно изготвен от изпълнителя график, заснемането за 2021 г. ще обхване изцяло или частично областите Кюстендил, София област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас.

То ще се извърши с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

В резултат на разчитането на новата орфотокарта, на сателитни изображения от ДФ „Земеделие“ – разплащателна агенция, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве „Площи, допустими за подпомагане” и „Физически блокове“ за кампания 2021 г., допълват от агроминистерството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини