МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Информацията съобщиха от Министерството на отбраната.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!

Видеа по темата

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Бе
    Бен Гън
    4 -10
    20:16, 10 юни 2021
    Ползваме руски летящи щайги ,обслужвани и ремонтир... Виж коментара
    • Бе
      Бен Гън
      0 -1
      10:41, 11 юни 2021
      Имаш грешка,оня с присадената коса Ненчев,него трябва да търсят отговорен ,защото вместо руснаците ,да ги ремонтират,той възложи това на не лицензирана фирма от Полша,и ето какъв е резултата.На всичкото отгоре, онзи ден ,съдът го оправда.Жалко за пилота и семейството му.Поклон.
  • 2
    Ме
    Метъл
    6 0
    21:52, 10 юни 2021
    Идиот си и си плод на пиянска чекия.
  • 3
    No
    Nostradamus
    7 -1
    22:37, 10 юни 2021
    Дали е случайно, че самолетът се разби точно ден, след като Румен Петков от АБВ поиска да търсим съдебна отговорност от правителството на САЩ и в частност от Локхийд Мартин за закъснението при доставката на първите два Ф-16? Както се разбра две правителства са знаели, че Ф-16 няма да бъдат доставени по график. А и заводът май още не е построен. Дали е случайно, а?
  • 4
    Ko
    kovo
    2 0
    09:31, 11 юни 2021
    И кой ще понесе отговорност за смъртта на пилота? Това не е скучайно събитие - не го е ударил гръм! Има наблюдаващи, които трябва да следят за учебното занятие и да предупредят за непредвидени обстоятелства! Жалко за пилота и семейството му!
Последни новини