Измамници са откраднали може би половината от помощите за безработица, отпуснати в САЩ

Измамници може да са присвоили почти половината от всички обезщетения за безработица, които правителството на САЩ е отпуснало на гражданите. Сумта възлиза на стотици милиарди долари. Повечето откраднати средства са прехвърлени в чужбина, включително на престъпници в Русия, Китай и Нигерия. Измамниците са използвали откраднати лични данни на безработни американци, за да подадат заявления за отпускане на обезщетения.

Според фирмата за киберсигурност ID.me САЩ са загубили над 400 милиарда долара в измами с обезщетения за безработица, съобщи Axios. Ръководителят на фирмата Блейк Хол отбеляза, че това е почти половината от всички плащания, които са били отпуснати на американските безработни.

Измамниците работят по няколко начина. Те крадат лична информация и след това я използват, за да се представят за кандидата и да присвоят парите, на които той има право. В други случаи престъпниците подвеждат хората да споделят личната си информация.

Главният изпълнителен директор на LexisNexis Risk Solutions посочи, че поне 70% от парите, откраднати от самозванците, впоследствие са се оказали извън Съединените щати. Според него по-голямата част от средствата са попаднали в ръцете на престъпни групировки в Китай, Нигерия и Русия.

В тази връзка порталът подчертава, че сега става въпрос не просто за измама, а за въпрос на национална сигурност. Министерството на финансите на САЩ не коментира ситуацията.

Към 8 май общият брой на хората, получаващи обезщетения за безработица в Съединените щати, е над 3,7 милиона. Преди пандемията и въвеждането на карантинни мерки броят на заявленията за обезщетения за безработица беше не повече от 300 000, но в средата на март 2020 г. той скочи с 3 милиона и достигна исторически максимум, а седмица по-късно надхвърли 6,6 милиона.

По-рано Forbes съобщи, че Федералната търговска комисия на САЩ е получила над 394 000 жалби от американци през 2020 г.  за това, че личните им данни са били незаконно използвани за кандидатстване за обезщетения от държавата. В болшинството случаи измамници са използвали информацията, за да получат обезщетения за безработица. Броят на тези жалби се е увеличил с 3000% в сравнение с 2019 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини