Мидори свири Прокофиев със Софийската филхармония

Носителката на "Грами" - Мидори, ще изнесе концерт със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров. Световнопризнатата цигуларка ще представи Първия концерт за цигулка на Сергей Прокофиев.

Това е втората среща на Мидори с големия български диригент, след като през ноември 2020 г. двамата изнесоха съвместен концерт с истанбулския филхармоничен оркестър "Борусан".

Програмата на вечерта допълват световната премиера на Сюита за брас и ударни инструменти от Себ Скели със солисти от ударната група на Филхармонията и темпераментните "Румънски танци" от Бела Барток.

Събитието е на 13 юли в зала "България".

Звездата на Мидори изгрява на 11-годишна възраст, когато Зубин Мета я кани да участва в Новогодишния концерт на Нюйоркската филхармония. На 14 години прави и първия си запис под диригентството на Пинкас Цукерман. Оттогава Мидори е сред най-уважаваните цигулари в света, а концертите й се превръщат в събития за меломаните.

Свирила е с водещите симфонични оркестри в Лондон, Чикаго и Сан Франциско, Берлинската и Виенската филхармония и Камерния оркестър на Малер. Сътрудничила си е с такива изключителни музиканти като Клаудио Абадо, Емануел Акс, Ленард Бърнстейн, Кристоф Ешенбах, Даниел Хардинг, Пааво Ярви, Марис Янсонс, Йо-Йо Ма.

Мидори печели "Грами" за цигулковия концерт на Хиндемит, записан под палката на Кристоф Ешенбах със симфоничния оркестър на NDR.

През 2021 г. тя ще бъде отличена с престижната награда на центъра "Кенеди" като признание за художествените постижения през целия и живот.

Мидори развива хуманитарна и образователна дейност. Тя е основала и управлява няколко организации с нестопанска цел, включително Midori & Friends, които предлагат музикални програми за младежи и общности в Ню Йорк, и Music Sharing - базирана в Япония фондация, която представя както западната класическа, така и японската музикална традиция на младежите чрез програми в училища, институции и болници. Тя е Посланик добра воля на ООН.

Мидори свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" от 1734 г. Тя използва четири лъка - два на Доминик Пекат, един на Франсоа Пекат (известни френски лютиери от 19 век) и един на Пол Сифрид (американски майстор на лъкове).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини