НАСА анонсира две нови мисии до Венера

НАСА обяви две нови мисии до Венера в сряда, които ще стартират в края на десетилетието и имат за цел да научат как най-близката до земята планетa се е превърнала в адско място, докато нашата собствена процъфтява.

"И двете тези мисии имат за цел да разберат как Венера се превърна в свят, подобен на ад, способен да топи олово на повърхността", каза Бил Нелсън, новоутвърденият администратор на агенцията.

"Те ще предложат на цялата научна общност шанса да изследва планета, на която не сме били повече от 30 години."

Мисиите са получили около 500 милиона щатски долара по Програмата за откриване на НАСА и всяка се очаква да стартира през периода 2028-2030.

И двете мисии бяха избрани в конкурентен процес въз основа на тяхната научна стойност и осъществимост на техните планове.

DAVINCI +, което е съкращение от Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gasses, Chemistry and Imaging, ще събере повече подробности за състава на атмосферата на Венера, за да научи как се е формирала и еволюирала. Мисията също ще проучва дали планетата някога е имала океан. Ще измерва прецизно нивата на благородни газове и други елементи, за да научи какво е довело до парниковия ефект, който наблюдаваме днес.

DAVINCI + ще излъчи и първите изображения с висока разделителна способност на "тесерите" на планетата, геоложки характеристики, приблизително сравними с континентите на Земята, чието съществуване предполага, че Венера има тектоника на плочите.

Резултатите могат да променят разбирането на учените за формирането на подобни на Земята планети.

Другата мисия се нарича VERITAS, съкращение от Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography и Spectroscopy. Тя ще има за цел да картографира повърхността на Венера от орбита и да се задълбочи в геоложката история на планетата.

Използвайки вид радар, който се използва за създаване на триизмерни конструкции, тя ще релефа на повърхността и ще потвърди дали на Венера все още има вулкание и земетресения. 

Чрез инфрачервено сканиране ще определи вида на скалата, който е до голяма степен неизвестен и дали активните вулкани изпускат водни пари в атмосферата.

Мисията се ръководи от НАСА, Германският аерокосмически център ще осигури инфрачервения картограф, а Италианската космическа агенция и френският Център за космически изследвания ще допринесат за радара и други части на мисията.

Последният орбитален кораб на НАСА на Венера беше Magellan, който пристигна през 1990 г., но оттогава други космически апарати са прелитатали край планетата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини