Дрон атакува човек в автономен режим

Военният квадрокоптер Kargu-2 в автономен режим атакува човек по време на въоръжен конфликт в Либия.

Това е първият регистриран случай в историята, когато дрон може да е извършил убийство без човешка заповед, пише New Scientist, като се позовава на проучване на ООН.

Това се е случило през март 2020 г., но става известно едва сега. Безпилотният самолет е произведен в Турция и работи във "високоефективен автономен режим", тоест е програмиран да атакува цели, без да са необходими команди от оператор. Kargu-2 са оборудвани с експлозиви и могат да бъдат насочени към цел за самодетонация, заради което получиха прозвището "дрон камикадзе".

Остава непотвърдено дали при нападението на дрона срещу Либийската национална армия, водена от Халифа Хафтар, която се бие срещу редовната армия на либийското правителство в Триполи, са загинали войници, въпреки че експертите на ООН предполагат това. Дронът е бил "много ефективен" по време на въпросния конфликт, според доклада на ООН. При конфликта е имало "значителни жертви", се отбелязва в доклада, а силите на Хафтар практически не са имали защита срещу дистанционни въздушни атаки.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев
    0 -1
    17:43, 31 май 2021
    В текста от линка, който сте дали, никъде не пише че е убил, а че може да е убул. Правете разлика, а не безпочвени сензации!

    Преводът с г у г ъ л ли го правихте или бяхте на място, че твърдите, че има убит човек?
  • 2
    Ne
    Nemesis
    0 0
    20:32, 31 май 2021
    Много поздрави от "Терминатор " ! Скоро ще се самоосигурявам.
Последни новини