Турция разхлабва мерките за пътуващите след пълния локдаун. Вижте каква е ситуацията и в други държави

Случаите на Ковид-19 намаляват през последните седмици и това доведе до разпускането на редица мерки в много от държавите. С тях и туристическият бранш се възстановява постепенно. Редица рестрикции на много места остават и ако планувате пътуване, е хубаво да имате предвид някои условия, с които трябва да се съобразите. А също така и че ситуацията все още остава динамична, така че при пътуване задължително трябва да се провери поне 72 часа непосредствено преди тръгване какви са актуалните условия за дестинацията, за която сте се отправили.

Турция

Турция започва от днес  поетапно разхлабване на мерките за ограничение на коронавируса след пълното затваряне на страната, наложено на 29 април, тази година.

По информация на българското посолство в Анкара съгласно новите разпоредби, които влизат в сила от  17 май, продължава действието на комендантския час, който в делнични дни ще важи в интервала между 21 и 5 часа. 

В почивните дни излизането от домовете е забранено, считано от 21:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник. През уикендите магазините за хранителни стоки ще работят между 10:00 ч. и 17:00 ч.

Гражданите на възраст над 65 години, които не са ваксинирани, ще могат да излизат извън домовете си само между 10 и 14 часа в делнични дни. Хората на възраст над 65 и под 18 години няма да могат да използват обществения транспорт.

Валидното досега ограничение за междуградските пътувания ще се прилага само по време на комендантския час, а през останалото време превозите ще се осъществяват с до 50 % от капацитета на превозното средство. Няма да е необходимо да се получава разрешение за пътуване, достатъчно е да се представят билетът и кодът за резервация на междуградското пътуване.

Търговските центрове в страната могат да работят между 10 и 20 ч. през делничните дни и ще бъдат затворени през почивните дни. 

Ресторантите, кафенета и сладкарниците ще предлагат услуги само за вкъщи. Пазарите могат да работят във времето от 7 до 19 ч. през делничните дни, но не и през уикендите.

Затворени до 1 юни 2021 г. ще останат казина, таверни, барове, кина, игрални и спортни зали, плувни басейни, бани, сауни, увеселителни паркове и тематични паркове.

В откритите зони в хотели, пансиони и хостели няма да бъдат разрешени дейности под формата на колективно забавление и ще се обърне максимално внимание на правилата за физическо разстояние.

 Документ за резервация в местата за настаняване обаче и то при условие че цената се заплаща изцяло, осигурява освобождаване от комендантския час и ограниченията за междуградско пътуване. 

От посолството ни в Анкара обръщат внимание, че освобождаването от ограниченията на комендантския час за чужденци обхваща само чужденци, които са временно в Турция, в рамките на ползвани туристически услуги. 

Чужденците, които са в Турция извън обхвата на туристическите дейности, включително временно пребиваващите и кандидатите за получаване на статут на временна или международна закрила, не са освободени от ограниченията.

Всички желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, трябва да представят негативен PCR тест. Той трябва да е  направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст.

Пътниците, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr/.

Изискването за представяне на негативен PСR тест, като условие за качване в самолет за Турция, не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер. 

Гърция

Гръцките власти отвориха  ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз в 24 -часов режим. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“.

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната, която към момента е в интервала от 0.30 ч. до 5 ч. 

При влизане в Гърция  ГКПП „Маказа – Нимфея“ е отворен само за лекотоварни автомобили до 3,5 т. Гражданите могат да напускат Гърция през този граничен пункт в диапазона между 7 и 23 ч.

Българите могат да влизат в Гърция със свидетелство  свидетелство за антитела, при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него, сертификат за ваксинация на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, свидетелстващ, че са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът трябва да включва имената на ваксинирания, както и видът и броят на дозите на ваксината. Третата опция е PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването, засега антигенните тестове не се признават. 

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства.

При пътуване към Гърция всички граждани, включително и шофьорите на камиони, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF): https://travel.gov.gr/#/

Премахнато вече е задължението за придвижване на гражданите след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област. 

Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове, както и откритите маси на заведенията. В ресторанти, закусвални, кафенета не е разрешено пускането на музика. 

Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

Австрия

Австрийските власти също разхлабват мерките във връзка с разпространението на Ковид-19, като считано от 16 май 2021 г. премахнаха забраната за излизане между 20 ч. и 6 ч., както и ограниченията за срещи на открито на хора, които не са от близкия роднински кръг.  

По информация на българското посолство във Виена към този момент режимът за влизане на български граждани в Австрия остава непроменен.

Българите, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с документ за бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, или за PCR тест, направено не по-късно от 72 часа преди пътуването.

Ако пътуващите не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната.

Всички граждани, идващи от рискови региони, сред които е и България, трябва да се регистрират до 72 часа преди влизане в Австрия на следния линк:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html.

Пътуващите трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест PCR или антигенен тест, след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като нулев. 

Румъния

Румънските власти въведоха нова класификация на държавите, за пътуващите от които са прилага или не 14-дневна карантина – на „зелена“, „жълта“ и „червена“ зона, според общата кумулативна честота на заболеваемост на 1000 души за последните 14 дни.

България е включена в списъка с държави от т.нар. „жълта зона“, за пътуващите от които се прилага 14-дневна карантина при влизане в Румъния.

Но българските граждани, които пътуват за Румъния, няма да подлежат на карантина, ако са ваксинирани срещу коронавирус и покажат сертификат за това или покажат отрицателен резултат от PCR-тест за Ковид-19. 

По информация на посолството ни в Букурещ тестът трябва да е направен до 72 часа преди качване в превозното средство, за пътуващите с обществен транспорт или влизането в Румъния за тези, които пътуват със собствено превозно средство.

Отменено е за цялата страна вече и задължителното носене на маски, с изключение на пазарите, тържищата и спирките за обществения транспорт. 

Заведенията на закрито вече работят на 50 %от капацитета си.

Кипър 

Властите там премахнаха  изискването за излизане от дома със SMS, но въведоха  „коронапаспорти“. Те са за достъп до публични места. 

„Коронапаспортите“  важат за гражданите, които са ваксинирани с поне една доза или са преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца. С тях те  могат да посещават безпрепятствено заведения за обществено хранене, хотели, театри, кина, както и всички останали места, в които се събират големи групи хора. 

Притежанието на специалния пропуск не се изисква за посещението на пазари, малки магазини, плажове, фризьорски и козметични салони.

Гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирусна инфекция, но представят отрицателен PCR или бърз тест за Ковид-19, ще получат временен пропуск, който ще е валиден до 72 часа от датата на теста и ще бъде подновяван след всеки пореден тест.

По информация на българското посолство в Кипър разпечатаният формуляр от платформата cyprusflightpass, който туристите и чуждите граждани попълват преди пристигането им в Кипър, ще служи за временен „коронапаспорт“.

За влизане на български гражданин в страната трябва да се представи PCR тест за Ковид-19, направен  в оторизирана лаборатория в рамките на  последните 72 часа.

До 24 часа преди планирания полет трябва да се  попълни и изпрати  на кипърските власти наличния в електронния портал  www.cyprusflightpass.gov.cy  формуляр, като се приложи към него и копие от документа с негативен PCR тест. Пътуващият трябва да получи отговор от кипърските власти на посочения електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в страната.

При пристигане на летището в Кипър българските граждани следва да направят нов PCR тест за Ковид-19 за собствена сметка, като таксата за този тест е 30 евро на летище „Ларнака“ и 32 евро на летище „Пафос“. 

Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването за повторен тест. Резултатите от теста излизат до 3 часа и се изпращат гражданите със SMS. Ако резултатът от повторния тест е отрицателен, те не подлежат на карантина.

Германия   

Германия също облекчи мерките при пристигане в страната за гражданите на България, които са ваксинирани или преболедували коронавирус.

Задължението за поставяне под карантина за българите отпада в момента, в който те представят удостоверение за оздравяване след коронавирусна инфекция, имунизация или негативен тест. Тестът може да се представи до 48 часа след влизане в страната. Съответните документи за имунизация или преболедуване могат да се изискват от компетентните органи още преди началото на пътуването.

Изключение от задължението за тест и удостоверяване са децата под 6-годишна възраст, както и екипажите на самолетите.

Необходима е обаче регистрация в електронната система - www.einreiseanmeldung.de.

Италия

Властите в Италия отмениха задължителната карантина за пристигащите от България в периода от 16 май 2021 г. до 30 юли 2021 г. 

Българските граждани трябва да представят „зелен сертификат“, който доказва, че имат отрицателен тест за Ковид – молекулярен или антигенен, взет чрез проба от носоглътката и направен до 48 ч. преди влизането им в страната. 

Ако не представят отрицателен тест, те са задължени да спазват 10-дневна карантина, като след изтичането й трябва отново да се тестват.

Българските граждани трябва да попълнят предварително и дигитален формуляр за локализация, достъпен на адрес:https://app.euplf.eu/#/

Изключения от задължението за тест и за карантина са предвидени в следните случаи, но при условие, че не са налице симптоми на коронавирус:

  • екипаж на транспортни средства;
  • пътуващ персонал;
  • влизане в страната от държави от Списък „А“ (Сан Марино и Ватикана);
  • влизане в страната за период, който не надвишава 120 часа по доказани причини, свързани с работа, здраве или абсолютна спешност, при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;
  • транзит с лично превозно средство, през италианска територия, за период, който не надвишава 36 ч., при изтичането на който гражданинът следва незабавно да напусне територията на Италия, като в противен случай подлежи на карантина;
  •  трансгранични работници, пътуващи по работа;
  • персонал на предприятия и фирми, чието основно или второстепенно седалище е в Италия;
  • за пътувания в чужбина по доказани причини, свързани с работа, за период, който не надвишава 120 часа;
  • служители на ЕС или международни организации, дипломатически агенти, административно-технически персонал на дипломатически и консулски мисии, военен персонал и др.;
  • ученици и студенти, които посещават занятия в учебно заведение, което се намира в държава, която е различна от страната на пребиваване и в която се завръщат поне веднъж седмично.

Тунис

Тунизийските власти обявиха, че считано от 17 май 2021 г. отпада наложената в страната пълна обща карантина. 

От 17 май до 6 юни 2021 г. полицейският час ще бъде от 22:00 до 5:00 ч.

В 5:00 ч. на 14 май 2021 г. отпада и забраната за придвижване между градовете.

Северна Македония 

До 18 май полицейският час  започва в 0.0 ч. и  продължава до 4 ч. Работното време на ресторантите на открито е до 23.30 ч. 

Провеждат се всякакви мероприятия на закрито при запълване на 30 % от капацитета на затворените помещения. Отворени са фитнес центровете и спортните зали.

Швейцария и Лихтенщайн 

Няма задължителна карантина за българите, пътуващи до там. По информация на посолството ни в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

Абу Даби 

В тази дестинация се изисква за пристигащите от България граждани PCR тест, налага се  карантина и им се поставя проследяваща гривна.

Изискванията влязоха в сила от 3-ти май.

По информация на посолството ни в Абу Даби ваксинираните срещу коронавирус, пътниците от държави, които не са в категорията „зелени страни“, включително и България, трябва да си направят PCR тест при пристигане в емирството, да се поставят под карантина за пет дни с проследяваща гривна, като друг PCR-тест се прави на четвъртия ден от пристигането в страната.

На неваксинираните пътници, които влизат в Абу Даби от България, е необходимо да се направи PCR тест при пристигане. Те трябва да се карантинират за 10 дни с  проследяваща гривна, втори  PCR тест се прави на осмия ден.

Остава задължително изискването за представяне преди всеки полет до и от Абу Даби на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването.

Ако се пътува през Абу Даби като турист до Дубай или друго емирство е необходимо входната виза да бъде издадена в Абу Даби. Туристически визи, издадени в Дубай или други емирства, се приемат само, ако пътникът е с произход „зелена държава“, сред които България не е към момента.

Пътуване от Абу Даби до Дубай или друго емирство се извършва само с шофьор на компанията „Etihad“, автобус на „Etihad Express“ или летищно такси.

При пътуване до летището в Абу Даби от друго емирство на влизане в Абу Даби трябва да се представи отрицателен тест за Ковид-19, валиден в рамките на 48 часа. Tози тест не освобождава и не замества теста, който е необходим за полета. 

Дубай

По данни на българските туроператори Дубай, която в последните години е сред предпочитаните от мнозина българи дестинация, се пътува в момента спокойно. За влизане в страната не се изисква PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

Малдивите

Заради рязко влошена епидемичната ситуация в дестинация, в която доскоро беше спокойно за туристите - Малдивите, вече има редица рестрикции и пътуването до там е доста рисково.

По информация на посолството на България в Делхи в столицата Мале е въведен полицейският час от 21 до 4 часа. Забранени са партита, тържества и церемонии, ограничени са гостуванията, забранени са спортни дейности и групови занимания. Затегнати са противоепидемичните мерки в магазините и таксиметровия транспорт. 

Под карантина са поставени пет острова: K. Maafushi, Lh. Naifaru, B. Eydhafushi, AA. Mathiveri и AA. Ukulhas, като на територията им е също е обявен комендантски час от 16 часа часа до 4 часа.

На тези острови са затворени фитнес залите, салоните и училищата и е ограничено събирането на повече от трима души в публични пространства. Забранено е ползването на кафенета и заведения за хранене.

МвнР на България  повиши нивото на риска на препоръките за пътуване до Република Малдиви от ІV степен „Предупреждение за преустановяване на пътуванията (освен при крайна необходимост)“ на V степен „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.“

Ню Йорк в САЩ

Отпадна карантината при пътуване на българи  до щата Ню Йорк в САЩ.

Остават въведените на федерално ниво  изисквания за представяне на негативен тест за коронавирус, одобрен от местните власти в държавата на заминаване, който може да е PCR,а така и антигенен. Важи и документ, доказващ  за възстановяване след боледуване от Ковид-19.

За влизане в щата Ню Йорк се изисква и да бъде попълнена декларация (Traveler Health Form), включително и за пътуващите вътре в страна,, с изключение на пристигащи от граничните щати.

Карантината е препоръчителна за хора, които влизат в щата и не са ваксинирани или не са се възстановили след боледуване от коронавирус, което е засечено с тест в предходните три месеца.

Франция

За пристигащите от страна от европейското пространство-държавите членки на ЕС или Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана, можете да влезете във Франция.

Трябва да спазвате мерките за здравен контрол, за да влезете във Франция с PCR тест и декларация. Не сте задължени да се изолирате.

Трябва да представите на транспортната компания и на органите за граничен контрол декларация, с която удостоверявате, че:

  • нямате симптоми на Covid-19;
  • доколкото ви е известно, не сте били в контакт с потвърден случай на Covid-19 през 14-те дни преди да пътувате;
  • приемате, ако сте навършили 11 години, че може да ви бъде направен тест за откриване на Ковид-19 при пристигането ви във Франция. Ако това се случи и трябва да бъдете изолиран в посочено от френските власти място, разходите са за ваша сметка.

Освен това е нужно за всеки пътник, навършил 11 години, представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди заминаване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Баракуда
    0 0
    01:58, 18 май 2021
    И на Румен Радев след финала на европейското първенство ще му се разхлаби халката като види изборните резултати.
  • 2
    Ив
    Иванова
    1 0
    12:01, 18 май 2021
    Covid-19 е професионална психологическа операция, проектирана от екип от психиатри и психолози, чиято цел е напълно да унищожи настоящото възприемане на света и да създаде Нова сделка. Тя е част от „Програма 2030 г”, осъществена от Организацията на обединените нации, която цели цялостно преустройство на живота и социалните отношения. За да се постигне това, първо трябва да накараш хората да се съгласят на всичко. Това, което се случва в момента и техниките, които се използват, се основават на модела на психопат, дебнещ жертвата си. Всички сме жертви. Още няколко години ще бъдем жертви, затова е важно да знаем на каква психо-манипулация сме подложени и как да се предпазим от нея.
Последни новини