Астрономите изучават завихряне в невидимия океан от тъмна материя около Млечния път

  Мистериозно завихряне от звезди, предизвикано от малка галактика, която ще се сблъска с Млечния път, може да отключи тайните на тъмната материя.

  Завихрянето от звезди е разположено извън спиралните ръкави на централния диск на Млечния път в регион, наречен галактически ореол, и се носи в космическата следа на галактика джудже в орбита около Млечния път, според нова карта на небето, създадена от астрономи.

  Галактиката, наречена Големият магеланов облак (LMC), се движи в орбита на около 130 000 светлинни години от Земята и раздвижва космическия материал зад себе си. На пръв поглед пътеката на LMC изглежда се състои само от звезди, но изследователите знаят, че звездите са раздвижени от далеч по-голямо, напълно невидимо присъствие.

  Астрономите се интересуват от тази вълна в космоса, защото смятат, че тя може да се състои от тъмна материя - мистериозното несветещо вещество, съставляващо по-голямата част от материята във Вселената. Прогнозите казват, че тъмната материя, невидима и взаимодействаща с материята, която можем да видим само чрез гравитацията, трябва да е навсякъде в галактическия ореол.

  "Смятаме, че тази пътека се състои от тъмна материя и тя влачи звезди заедно с нея, което е начинът, по който можем да го открием", казва в изявление съавторът на изследването Николас Гаравито-Камарго, докторант от университета в Аризона.

  Гравитационното влияние на тъмната материя може да се наблюдава в цялата Вселена - това е жизненото скеле на нашата галактика, което залепва звезди и планети, за да не отлетят, докато галактиката се върти. И все пак, какво точно е тъмната материя или как тя се държи, остава една от най-големите загадки на астрономията. Изследователите се надяват, че изучавайки следата, те ще могат да изучават тъмната материя, която според тях съставлява по-голямата част от нея.

  Ако звездите в пътеката са като листа, плаващи върху езерце от тъмна материя, начинът, по който листата са раздвижват от лодка (в случая LMC), може да ни каже много за самото езерце.

  „Можете да си представите, че пътеката зад лодка ще бъде различна, ако лодката плава през вода или през мед“, каза водещият автор Чарли Конрой, професор по астрономия в Харвардския университет. "В този случай свойствата на следата се определят от това коя теория за тъмната материя прилагаме."

  Групата използва новата си карта и позицията на следата, за да потвърди теоретичен модел, създаден от друга група изследователи, за това как тъмната материя трябва да бъде разпределена в галактическия ореол. Сега те провеждат тестове, за да видят коя от теориите за тъмната материя най-добре отговаря на формата и местоположението на следата.

  Картата, направена с данни от телескопите на НАСА и Европейската космическа агенция (ESA), също предоставя някои жизненоважни прозрения за бурното бъдеще на нашата галактика. Докато LMC обикаля Млечния път, гравитационният влекач от тъмната материя в галактическия ореол на Млечния път го забавя, изпращайки LMC във все по-близки и по-близки орбити. LMC ще продължи да се доближава към Млечния път и след около 2 милиарда години те ще се сблъскат.

  Сливането на две галактики е изненадващо често събитие в цялата Вселена. Млечният път вероятно се е слял с малка галактика преди 8 милиарда години и сливанията на галактики са ключова причина за растежа на всички големи галактики.

  Изследователите публикуваха своите открития на 21 април в списание Nature.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини