Перничани искат двуетажни влакове до София през 20 минути

На 24.04.2021 бе открита нова ЖП спирка „Горна баня“. Тя е предвидена да улеснява пътуващите към София от Перник и региона, чрез връзката ѝ към третия лъч на Софийското метро, както и да облекчава натоварения трафик между двата областни града.

Целта е постигната наполовина и има нужда от още усилия, за да може хората да се откажат да пътуват с личните си автомобили между Перник и София и да се възползват максимално от новите възможности, споделят група активни граждани в социалните мрежи.

На всички са известни дългогодишните проблеми с железопътния превоз по линията Перник – София: чести закъснения заради различни повреди и аварии, малък брой влакове на ден, нисък пътнически капацитет. Заради тях голяма част от работещите в София са принудени да използват личните си автомобили въпреки големите задръствания, които се образуват на входовете на столицата.

Годишният трафик на леки автомобили през Владая и Княжево надхвърля 10,5 млн. превозни средства, а към момента ж.п. линията се обслужва от мотриси с капацитет между 123 и 184 места, които на ден превозват малко над 5000 пътника.

На 27.04.2021, вторник, от 19:00 на живо във Фейсбук страницата "Зорница за Перник" ще бъде представен проект, който би спомогнал за решаването на горепосочените проблеми.

Проектът ще бъде представен от инж. Цанко Симеонов – транспортен експерт, Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.

Проектът е за увеличаване на капацитета на железопътния превоз, чрез въвеждане в експлоатация на нови, двуетажни влакове (капацитет 350 седящи места) и сгъстяване на техния график (през 20 минути в натоварените часове), което ще улесни ежедневието на хиляди пътници и ще облекчи многократно трафика между Перник и София. Такава промяна би била от полза за много работещи и учащи и като цяло би повишила качеството на живот на жителите на целия регион.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини