Япония обяви трето извънредно положение

Япония обяви трето извънредно положение за Токио и три западни префектури заради скок на броя на случаите на заразяване, предаде Асошиейтед прес.

В страната има скептицизъм дали това ще помогне за овладяване на бързото нарастване на броя на случаите преди летните Олимпийски игри през юли.

Премиерът Йошихиде Суга обяви, че извънредното положение в Токио, Осака, Киото и Хього влиза в сила от 25 април и ще продължи до 11 май.

Третото извънредно положение в далекоизточната страна от началото на пандемията започна само месец след края на предишното извънредно положение в района на Токио.

Този път мерките предвиждат заповеди за затваряне на баровете, универсални магазини, увеселителни паркове, молове, театри и музеи. Общественият транспорт и ресторантите, които не сервират алкохол, се подканват да затварят рано. Училищата ще останат отворени, но университетите са помолени да се върнат към онлайн обучението.

Носенето на маски, стоенето по домовете и други мерки за цялото общество остават незадължителни призиви и експерти се опасяват, че те няма да бъдат спазвани.

В Япония са регистрирани около половин милион случая на заразяване и 10 000 жертви, но хората стават по-малко търпеливи и склонни към сътрудничество и пренебрегваха наложените мерки, докато заразата се разпространяваше.

Третото извънредно положение цели да бъде кратка и интензивна стъпка, която да попречи на японците да пътуват и да разпространяват вируса по време на празниците от "златната седмица" в края на април и първата седмица на май. Предвиденият край на извънредните мерки на 11 май, точно преди посещението на председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, предизвика спекулации, че правителството дава приоритет на олимпийската програма пред здравето на хората.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини