Мъск дава 100 милиона долара награда за метод за премахване на въглерода

Предприемачът милиардер Илон Мъск предложи 100 милиона долара награда за разработване на начини за борба с глобалното затопляне чрез премахване на въглеродния диоксид от атмосферата или океана, предаде Ройтерс.

"В момента имаме само една планета", каза Мъск, който е главен изпълнителен директор на компанията за електромобили Тесла (Tesla Inc). "Дори и при 0,1 процент шанс за катастрофа - защо да рискуваме? Това е лудост!", добави той.

През януари Мъск обяви намерението си да предложи 100 милиона долара награден фонд, а на вчерашния Ден на Земята изложи правилата на състезанието. То ще продължи четири години - до Деня на Земята през 2025 година. Организаторите го нарекоха "най-голямата поощрителна награда в историята".

Наградата за премахване на въглерода от 100 милиона долара има за цел да намери трайно решение за извеждане на 1000 тона от атмосферата годишно, с потенциал това количество да се увеличи драстично.

Премахването на въглерода струва над 300 долара на метричен тон в свят, който всяка година отделя парникови газове, равняващи се на около 50 милиарда тона въглероден диоксид. Към 2050 година може да се наложи да се "улавят" около 10 милиарда тона въглерод, според някои оценки.

Участниците в конкурса трябва да "покажат устойчив път към постигане на ниска цена в мащаб гигатон", посочват на сайта си организаторите от ЕКСПРАЙЗ (XPRIZE).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  На
  нагъл кравар
  0 -1
  15:15, 23 апр 2021
  Кото намери такъв метод ще стане милиардер. все едно аз да кажа -давам сто лева награда ако някой ми работи цял месец.
  • Мл
   млекаря
   0 0
   08:13, 24 апр 2021
   много си тъп
 • 2
  Ша
  Шакир
  0 0
  12:31, 7 май 2021
  Повече дървета много ясно не останаха гори и затова се увеличава въглерода

Видеа по темата

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини