Проф. Ангелов: Благодаря ви, българи! Заболеваемостта стръмно спада (на живо)

"България излиза и от третата вълна. Няма нито една червена зона в страната. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел". 

Министърът в оставка проф. Костадин Ангелов започна днешния брифинг на щаба с благодарности към българите, които спазиха мерките и специалистите, които участват в борбата с коронавируса. Успяхме да постигнем много с разум, интелигентност и дисциплина, каза той и изнесе последните данни за ситуацията с коронавируса.

Ангелов подчерта, че за да задържим постигнатото, трябва да продължи ваксинацията, да продължим да спазваме мерките още месец-два, докато постигнем колективен имунитет с 60% ваксинирани.

460 на 100 хиляди е заболеваемостта на двуседмична база, съобщи доц. Кунчев. Кривата на заболеваемостта пада, но по-радостното е, че кривата на смъртността вече я следва. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и 5-о на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 хиляди. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите след Босна и Северна Македония.

Актуалното число днес е 407 на 100 хиляди, съобщи ген. Мутафчийски относно заболеваемостта. Наистина кривата стръмно спада.

И тримата специалисти изразиха опасения, че този успех може да се окаже твърде крехък, ако започне безразборно отпускане по великденските празници.

Имаме потвърждение за близо 5,5 млн. дози, които да бъдат доставени през второ тримесечие от април до края на юни - 3,5 милиона от ваксината на Пфайзер, доставяни ритмично, Модерна също ще доставя всяка седмица по 35 хил. дози. Имаме основания да смятаме, че от следващата седмица значително ще се увеличи темпът на ваксинация, каза Богдан Кирилов. Надяваме се компаниите да изпълняват графиците на доставки.

Мерките за Великден тепърва ще бъдат обсъдени и разписани, каза проф. Ангелов. Няма категорично решение и за туристите, които ще влязат в предстоящия сезон.

За бъдещето на щаба, той подчерта, че медицината няма цвят и е заявил готовност и протегната ръка към новия парламент. Той пък му се видял много спокоен и рационален.

Извънредното положение трябва да продължи, каза Ангелов. Доц. Кунчев е представил вчера предложение и извънредното положение ще бъде продължено с един месец. Много внимателно трябва да се следят всички показатели, преди да се вземе решение за отпадане на мерките, подчерта проф. Ангелов.

Към какво се стремим? Правилото на Мечо Пух, отговори той за мерките и спада на заболеваемостта. По-рано, в началото на брифинга, министърът в оставка огласи амбиция България да стане страна без маски и ограничения, хората да могат да се събират и всичко да работи.

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Да
    да
    6 -2
    13:40, 22 апр 2021
    И ние ти благодарим че стана дупедав
  • 2
    Ке
    Кекс
    4 -4
    14:29, 22 апр 2021
    Много го харесвам Ангелов! :) Дано пак е той!
    • Се
      ****
      6 -2
      15:37, 22 апр 2021
      Те него само идиоти и болни мозъци го харесват.
  • 3
    Ра
    Рафи
    4 -1
    16:36, 22 апр 2021
    Да се маха тоя лъжец да не го гледам какви ги върши,и да обещететят всички хора които са ваксинирани с ваксината поръчка от него и *******!!!?...
  • 4
    Вс
    Всички
    3 0
    16:38, 22 апр 2021
    Всички опитни хора вместо мишки !
  • 5
    И
    И
    3 0
    19:20, 22 апр 2021
    Да мизерия та, стана повече от преди, а богатите още по богати.
  • 6
    Sa
    SARS CoV 2
    3 0
    19:35, 22 апр 2021
    България е на второ място в света по смъртност от вируса, преди нас е само Унгария.
  • 7
    Въ
    Вълка
    1 0
    00:35, 23 апр 2021
    Ами спадна , пролет е! и още ще спада, идва лято!

Случаен виц

Последни новини