ГЕРБ направи цирк в парламента и унижи собствения си министър

С тропане по депутатските банки и викове "Мутри, вън!" и "Таня, вън!" депутатите от ГЕРБ провалиха изслушването на собствения си финансов министър Кирил Ананиев. Той трябваше да бъде изслушан за състоянието на публичните финанси на държавата.

Самият Ананиев изпадна в крайно неловко и унизително положение. Въпреки подканянията на председателстващата заседанието Татяна Дончева, Ананиев не зае мястото на трибуната, видимо недоволен от шума и напусна пленарната зала.

Недоволството и тропането на ГЕРБ беше насочено към Дончева. Димитър Главчев от ГЕРБ, който също беше председател на парламента, няколко пъти поиска да бъде изслушан вицепремиерът Томислав Дончев по силата на временно действащия стар правилник на парламента. Според него министри могат да поискат и да направят изявление във всеки момент.

Дончев замества премиера Бойко Борисов, който излезе в отпуск, след като стана ясно, че ще бъде извикан в парламента. Той беше дошъл да говори вместо министър-председателя за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Татяна Дончева отказа да допусне веднага вицепремиера до парламентарната трибуна с обяснението, че точката в дневния ред на заседанието предвижда изслушване на Борисов, а не на заместника му Дончев. Дончева каза, че вицепремиерът ще получи думата, но в момента са на следващата точка и прикани министър Ананиев да започне да говори.

Главчев цитира член 65 от правилника на Народното събрание. Той гласи: "Членовете на Министерския съвет имат право да присъстват на заседанията на Народното събрание. Те могат да вземат думата винаги, когато я поискат. Председателят на Народното събрание може да определя времето, през което министрите говорят по определен въпрос".

Томислав Дончев също си тръгна, демонстративно махайки на депутатите. 

След прекъсване и председателски съвет изслушването на министъра на финансите беше отложено за сряда, 21 април.

Източник: offnews

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Нс
    НС
    18 -4
    09:30, 17 апр 2021
    ГЕРБ приключва, а Буци вече приключи.
    • Гл
      Гласоподавател
      1 -3
      18:16, 17 апр 2021
      2 милиона гласуваха на референдума на Слави.
      Той поиска мажоритарни избори и 1 лев субсидия за гласоподавател на партиите.
      Ако тези предложения не бъдат приети,при пълно мнозинство на подкрепящите Слави партии, значи задкулисието и мутрите са обсебили България.
  • 2
    Ko
    Kolev
    15 -2
    11:42, 17 апр 2021
    От прости хора какво друго да се очаква!
  • 3
    Да
    Дамян
    8 -8
    12:49, 17 апр 2021
    Вие на слепи ли се правите , или се уплашихте какви боклуци вкарахте в парламента.Тези могат само да дрънчат като празни тенекии, за работа - не ги търси.Стягайте се , Учиндолецът още не е запял.
    • По
      Порчо
      12 -4
      13:00, 17 апр 2021
      Абе има едни боклуци, ама те са от 12-13 години! Нали за тях хортуваш?
  • 4
    Да
    Дамян
    4 -7
    13:54, 17 апр 2021
    Не, Порчо , от 1944 година са. Ама много мутират, бе, като ковида са.
    • Во
      Вониш бе Пор
      1 -9
      18:58, 17 апр 2021
      Пор, кажи кои са новите лица в сегашния парламент... Виж коментара

Още новини

Последни новини