Мика е велика! Фейсбук преля от суперлативи за икономистката

Вълна от суперлативи заля социалните мрежи, а суперзвездата на първото пленарно заседание на 45-ото Народно събрание определено е най-възрастната депутатка - 79-годишната Мика Зайкова от "Има такъв народ", която зае председателското място преди да бъде избрана Ива Митева за титуляр.

"Неуморимият ход на времето и датата в моя акт на раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание. Дано да съм добра орисница", каза тя.

Зайкова произнесе кратко, но много смислено и човешко слово пред народните представители:

"Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за тази земя като една човешка длан, за да пребъде. Съвременните българи също биха жертвали живота си, за да я има България. Тя е минала през премеждия, но винаги е възкръсвала, защото нашият мъдър народ винаги е намирал пътя към възкресението. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – вие, старите управници, и ние уж бъдещите. Дали на протест, дали в референдум, избори… Но на 4-ти април ни изпрати в тази зала с една поръка – промяна. Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Защото аз и надявам се вие искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни и да не сме най-безпросветни. Страната, която е била на 5-то място в Европа по качество на образование сега е на далечното 88-мо от 140 страни. Независимо, че сме различни имаме една обща цел – просперитетът на България и нейното достойно място в ЕС. Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигането й и тя е изписана в завета й на фасадата на тази сграда – “Съединението прави силата”. България и интересите на народа са над всичко. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук”, каза Зайкова, която нямаше написан текст пред себе си.

Веднага след словото й социалните мрежи преляха от суперлативи от сорта на "Мика е велика", I ❤ Mika! и "Бабето е супер". За мнозина се оказа, че Зайкова е откритие, въпреки че от години тя е сред най-уважаваните български икономисти и последователен критик на управлението на Бойко Борисов.

Тя е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт, а след това и икономика със специалност "Планиране". Работила е в ТЕЦ Марица Изток, Министерствата на химията и промишлеността, а от 1994 г. до 2017 г. бе икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. 

Освен със силното си слово в началото на заседанието, за краткото време, в което Зайкова оглавяваше 45-ия парламент, блесна и с няколко остри и навременни реплики.

Веднага след като се разбра, че премиерът Борисов е депозирал оставката на правителството си писмено без да дойде в парламента, тя не спести личния си коментар за този ход.

„Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойде тук и да си подаде оставката, или е пренебрежение - пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република", каза Зайкова.

По-късно, по време на заседанието тя спря подвиквания от страна на депутатите от ГЕРБ по адрес на лидера на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

„Не можах да разбера вашето възмущение. Нима не сме най-бедните. Нима България не е страната с единствена минимална работна заплата под 400 евро. Нима нямаме 8,1% разлика между бедни и богати. Айде да си говорим истината", каза Зайкова.

Освен това тя демонстрира и доброто си чувство за хумор като благодари за "програмната реч" на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която си бе приготвила твърде дълъг и скучен текст за четене от парламентарната трибуна.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Вижте какво е писала във Фейсбук и колко е грамота.
  "българя е най-бедната срана в ес и
  неравенството б доходите между
  бедни и богати -8,1 пъти с най- лошия
  коефициент на ДЖини страната с най-
  лошото качество на живот в европа-
  над50% немогат да се отопляват
  добрепрез симата „Всяко 4-то дете
  живее в крайна БЕДБост ие
  НЕДОХРАНЕНо
  -според бизнеса -бизнессредата е
  ужасно съсътояние пордр огромен на
  брой регулации неграмотни и
  корпоративноориентирани закони
  „чудовищна корупция във най-висшите
  ешалони на bасtt и огромна сиба
  икономика
  -де факто има мимикрия на реформи в
  образованието ,здравната „социалната
  и най-вече вправнета система с цел да
  не се промени статуквото на
  окопалите се във властта невежи но
  алчни и престъпни управляващи
  - дори данните за състоянието на
  икономиката са захаросани-има срив
  в ПЧи особено в капиталови--минус
  1008 м;
  лнл"
  • Уч
   Учителка
   15 -37
   19:01, 15 апр 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Най-доброто , което можеш да сториш е да си държиш устата затворена , а краката отворени. Не че и с устата си не можеш да свършиш същото, но смърди повече от "катеричката" ти.
  • То
   Торнадо
   0 0
   00:40, 17 апр 2021
   Нещастнико смешен, няма да казваш на хората да си държат устата затворена! Нямаш такова право, когато и ти бълваш само екскременти в коментара си.
 • 2
  @
  @
  17 -13
  20:51, 15 апр 2021
  Уважаема Учителко, кратък съвет към словоблудственото Ви излияние.
  Да си мълчиш и да те мислят за тъп е по-добре, отколкото да се обаждаш и да разсеяш съмненията.
  И един въпрос:
  На какво учите Вашите ученици, какво послание им отправяте, преподавайки им.
 • 3
  11
  111
  13 -5
  08:27, 16 апр 2021
  До учителка,първо аз съм полуграмотен/а,второ не ми пука какво мислят учителки като вас мен,трето рядко влизам в спор в някого които е писал коментар за някоя статия или личност в електрона медия и четвърто но не и на последно място дай всеки му боже такава деменция на 79 години и дано тази жена успее да предаде от опита и знанията си на повече любознателни и достои ни млади хора.
  • Гр
   ГРАМОТНА
   11 -2
   09:54, 16 апр 2021
   На даскалицата пожелавам на 82г.да има на мика бистрия ум!
 • 4
  Да
  давид
  3 -3
  13:06, 16 апр 2021
  Другарката Мика е нищо повече от нагла комунистка с специалност планова икономика. Ако тази ще я давате за пример,по-добре недейте.
 • 5
  Bg
  bg
  2 -2
  13:40, 16 апр 2021
  Само не разбрах кой и сменяше памперса
 • 6
  То
  Торнадо
  0 0
  00:35, 17 апр 2021
  Тя учителката правилно го каза, ама кой да го разбере- тая Мика на акъл е мнооого зле, също като избиратели на Славчо Чалгаря :))

Хороскоп за 07.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
07 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
07 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
07 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
07 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
07 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
07 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
07 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
07 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
07 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
07 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
07 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
07 май 2021
Последни новини