Полската плакатна школа гостува в КДК

На 15 април 2021 г. (четвъртък) от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК, Полският културен институт и Международното триенале на сценичния плакат ще представят „Полска плакатна школа: посоки и проекции”. Изложбата, изградена върху 35 плаката, ще остане пред смолянчани и гостите на града до 30 април. Неини автори са: Ален Ле Кернек, Франция, Бата Кнежевич, Сърбия, Божидар Икономов, България, Божидар Йонов, България, Кирил Златков, България, Лекс Древински, Полша/Германия, Людмил Чехларов, България, Мариана Минковска, България, Мишел Батори, Полша/Франция Николай Ковачев, България, Парашкев Фереджанов, България, Петер Поч, Унгария, Радован Йенко, Словения, Симеон Кръстев, България, Стасис Ейдригевичус, Литва/Полша и Шигео Фукуда, Япония.
Създадена съвместно с Полския културен институт, колекцията е показателна и интересна в много отношения: преди всичко тя „блести” с качеството и разнообразието на представените плакати, дело на едни от най-прочутите майстори на това изкуство в света и в България; разкрива част от богатството на най-големия фонд от плакати, съхраняван у нас – този на Международното триенале на сценичния плакат – София и е израз на това колко универсални и вдъхновяващи могат да са процесите на взаимно духовно влияние и проникнане.
В света на съвременната визуална култура полският плакат е запазена марка и високо-художествена територия, която привлича с магнетична сила изкушените от изкуството на графичния дизайн и рекламата. Международното триенале на сценичния плакат в София е „кармично” свързано с полската плакатна школа, не само чрез деветте забележителни полски артисти, членове на международните журита или чрез десетките наградени автори и многобройните участници в изданията на триеналето през последните 26 години, но преди всичко чрез влиянието на този културен феномен, чиито проекции и превъплъщения се разпростират в неподозирани и понякога неочаквани посоки.
Създадено през 1994 година от Божидар Икономов (1943 – 2016), проф. Божидар Йонов и Албена Спасова, днес Международното тринале на сценичния плакат е срeд най-авторитетните събития в света на плаката и единствената частна българска институция, която се ангажира да стимулира и съхранява това изкуство у нас.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини