За първи път българин попадна в списъка на милиардерите на Forbs

За първи път българин попадна в списъка на милиардерите на авторитетното издание Forbs. Роденият във Варна  Влад Тенев заема 2674-то място с нетно състояние от един милиард долара в 35-тото издание на годишната класация на списанието.

Финтех иноваторът е живял до 4-годишна възраст във Варна. Заминава за САЩ с родителите си, които работят в Световната банка.

Влад Тенев е основател на платформата за търговия с акции Robinhood заедно с индиеца Бейжу Бат. Двамата са съквартиранти от университета "Станфорд". Стартират компанията си, кръстена на Робин Худ, през 2013 г.

Метафорично използват името на легендарния герой, за да опишат най-добре какво предлага платформата им, която се опитва да промени правилата за търговия с акции на Уолстрийт. Основната ѝ цел е да даде безплатен достъп до борсата в Ню Йорк на млади инвеститори.

Това е безспорен успех и признание за младия предприемач и приложението му Robinhood, защото през последните месеци компанията на Тенев беше намесена в скандал с акциите на GameStop. Влад Тенев дори бе изслушан в Конгреса на САЩ и имаше съмнения, че срещу приложението може да започнат съдебни действия, но му се размина. 

Иначе за поредна година най-богатият човек в света е основателят на ритейл гиганта Amazon Джеф Безоссъс 192 млрд. долара.

След него се нарежда иноваторът и визионер Илон Мъск със състояние от 168 млрд. долара. 

Френският магнат Бернар Арно и семейството му притежават 164 млрд. долара и заемат третата позиция.

Дългогодишният лидер в класацията - Бил Гейтс, слиза на четвърта позиция със 129 млрд. долара. 

Сметките на Forbes показват, че общото богатство на милиардерите по света достига до 3 трилиона долара и състоянието им не спира да се увеличава.

Най-богатите хора на планетата са и тези, които са останали в най-малка степен засегнати от коронавируса и икономическата криза.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ва
  Васко
  2 0
  21:32, 8 апр 2021
  Бая неграмотен народ изгуби много нещо заради Владко, бяха му повярвали някои.

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини