Британските здравни регулатори ограничиха използването на ваксината на АстраЗенека/Оксфорд

Британските здравни регулатори ограничиха прилагането на ваксината срещу Ковид-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) и Оксфордския университет до хора над 30-годишна възраст след съобщения за някои редки случаи на поява на тромби, предаде ДПА.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти и Съвместната комисия по ваксиниране и имунизиране обявиха днес решението на съвместна пресконференция.

На хора на възраст между 18 и 29 години, които нямат хронични придружаващи заболявания, сега ще се препоръчват други ваксини, като тези на компаниите Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech) или на Модерна (Moderna). И двата препарата са одобрени за употреба и вече е започнало разпращането им по места във Великобритания.

На хора, които са получили първа доза от ваксината на АстраЗенека/Оксфорд и са в очакване на втората, се препоръчва да си я поставят.

Председателят на Съвместната комисия по ваксиниране и имунизиране Вей Шен Лим каза, че не става дума за препоръка за спиране на ваксинирането с който и да било препарат за който и да било индивид в която и да било възрастова група, предаде Ройтерс.

Съветът е да се даде предимство на една ваксина пред друга за конкретна възрастова група, което се прави от предпазливост, а не поради някакви сериозни опасения за безопасност, обясни той.

Ръководителката на агенцията по лекарствата Джун Рейни заяви, че за преобладаващата част от хората ползите от ваксината са повече от рисковете.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини