Технологията за истински Jurassic Park вече е тук. Идват ли динозаврите?

Макс Ходак, съоснователят на Neuralink, който наскоро влезе в новинарските заглавия като предложи религия, която включва наркотици и каза, че интерфейсът на компютъра на неговата компания би революционизирал игрите, се завръща с нова бомба - и сега той призовава някой да изгради реален Jurassic Park.

"Вероятно бихме могли да изградим Jurassic Park, ако искаме", пише в Twitter Ходак в събота. „Не биха били генетично автентични динозаври, но ... Може би трябват 15 години отглеждане + инженеринг, за да се получат супер екзотични нови видове."

Феновете на Jurassic Park знаят, че това e франчайз от пет филма - с шести в разработка - всички по хитовия роман на Майкъл Крайтън за това колко лоша идея е да се отвори място като такъв естествен зоопарк. Използването на последните постижения в генетичните изследвания за създаване на изцяло нови същества със сигурност е примамлива идея, въпреки че има голяма разлика между нещо, което е потенциално осъществимо и което всъщност е добра идея.

По-късно Ходак добави, че това може да бъде ценен инструмент за увеличаване на биологичното разнообразие, може би защото се оказваме в разгара на ерата на масово изчезване на видове.

В продължение на години природозащитниците изразяват загриженост относно възкресяването на изчезнали видове - процес, наречен изчезване - отчасти поради това, че екосистемите, в които са живеели тези видове, по една или друга причина са продължили без тях. За тази цел възкресяването на видовете - и особено създаването на чисто нови форми на биологично разнообразие - би било функционално същото като въвеждането на нов инвазивен вид в екосистема, която вече не е оборудвана да го поддържа.

С други думи, това е страхотна идея, но рискува да бъде изключително контрапродуктивно нещо на практика - точно както във филмите.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини