Измериха рекордните минус 111 градуса на облак над Тихия океан

Високо над Тихия океан, на върха на гигантски буреносен облак, учени измериха рекордно ниските -111 °C градуса. Изследователите смятат, че това е най-студената температура, измервана някога в буреносен облак.

Невероятното явление е регистрирано от сателит на 29 декември 2018-та – в момента, в който е преминавал над силната буря, бушуваща в югозападната част на Тихия океан – на около 400 км южно от островната държава Науру. Изследователите от Националния център за земни наблюдения във Великобритания описват откритието в ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letters. Именно тук те обясняват как се е сформирал този изключително студен облак.

По принцип колкото повече се изкачвате в земната атмосфера, толкова по-ниски стават температурите. В тропосферата – най-ниският район от атмосферата, температурата на въздуха може да достигне до -90 °C градуса в тропиците. По принцип бурите остават в тропосферата и могат да достигнат височини от 18 км над морското равнище. Докато набират височина, те стават все по-високи и по-високи, докато най-накрая горната част на облака не се разстели и ветровете не изгладят повърхността му – досущ като формата на наковалня. Това са т.нар. купесто-дъждовни облаци – единствените, които могат да доведат до градушка, гръмотевици и светкавици.

По-силните бури обаче могат да пробият през този пласт и да се издигнат до стратосферата – следващия пласт в атмосферата. Тук температурите могат да достигнат още по-ниски стойности.

В случая с рекордната буря от 2018-та, горната част на облаците се е извисила до височина от 20,5 км над морското равнище, като температурата по върховете им е достигнала впечатляващите -111 °C градуса. За щастие, всичко това е документирано и от инфрачервените сензори на борда на метеорологичния сателит NOAA-20.

Тревожното в случая е, че през последните години учените засичат все по-често подобни супер студени супер бури. Много е вероятно именно климатичните промени да са основният виновник за това, но учените все още не са напълно сигурни какво подхранва тази притеснителна тенденция.

„Открихме, че тези наистина ниски температури се срещат все по-често – през последните 3 години наблюдаваме същия  брой екстремно ниски температури, какъвто е имало и преди 13 – казва авторът на проучването д-р Саймън Прауд от катедрата по физика към Националния център за земни наблюдения. – Това е важно, тъй като гръмотевичните бури с по-студени облаци са принципно по-екстремни и по-опасни за хората на земята заради градушките, светкавиците и ветровете. Сега трябва да разберем дали това увеличение се дължи на климатичните промени или e вследствие от „перфектната буря“ от метеорологични условия, довели до пик по отношение на екстремните гръмотевични бури през последните години.“

IFLScience

Източник: Obekti

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини