Зелената трансформация на въглищните централи - не ликвидиране, а модернизация очаква браншът

Зелената трансформация на въглищните централи не се крие в това те просто да бъдат ликвидирани, защото ТЕЦ-овете представляват гръбнака на енергийната независимост на страната, заяви Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Това съобщиха от "Топлофикация" - Перник.

Според Георгиев, за да се запазят работещи българските централи, трябва да бъдат модернизирани и да се заместят въглищата с по-екологични горива.

"Енергийният преход няма да бъде лесен за нас, защото въглища са единственото гориво, което страната произвежда на местно ниво. В България над 40 на сто от общото производство на електроенергия е от изкопаеми горива и този дял достига дори 60 процента в някои периоди през зимата. Зелената трансформация у нас трябва да се случи плавно, за да се избегнат негативните последствия.", предупреждава Георгиев. По думите му при най-лошия сценарий - с рухване на енергийния сектор ще последва затваряне на малки, а след това и на големите индустриални предприятия. Председателят на АТДБ смята, че това на свой ред означава закриване на стотици хиляди работни места и крах на икономиката ни.

Според Георгиев възобновяемата енергия все още не може да гарантира сигурността на доставките и стабилността на мрежата, необходими в България. По думите му природният газ обаче ще изиграе важна роля. Югозападният въглищен регион и Стара Загора ще бъдат най-засегнати от прехода в България. От решаващо значение за тези два региона е създаването на нови възможности за икономическо развитие и заетост, посочва Георгиев.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини