Заев подкрепи идеята "българите, хърватите, египтяните" да станат малцинства

Mакедонският премиер Зоран Заев застана зад идеята на външния министър Буяр Османи да се направят стъпки българите да бъдат добавени към конституцията на страната, "ако е необходимо".

От Заев този коментар, който на практика би създал българско малцинство в Северна Македония, обаче прозвуча различно от призивите на коалиционния му партньор българите да работят в тази насока, като гарантират присъствието си в анкетната карта за предстоящото преброяване. Министър-председателят свърза тази възможност с процеса на евроинтеграция и с нуждата "по-малобройните общности" да бъдат вписани в конституцията, както например е направила Хърватия преди присъединяването.

"Имаме години пред себе си, но и изразена воля, че сме готови не само за българите, за хърватите, торбешите, египтяните, австрийците, румънците и други, като отворено общество, европейска страна, да следваме примера на европейските държави."

"Египтяни" обозначава стара македонска ромска общност. Българите са едва 1417 на последното преброяване през 2002 г. - предстоящото, чиято същинска фаза започва на 1 април, е първото от 20 години.

Етническото самоопределение се изяснява с въпроса "На коя етническа общност принадлежите?" Има списък с кодове и всеки гражданин може да се определи както си иска. Османи допусна в петък добавяне на графа "българи" в анкетната карта, но министърът на отбраната Радмила Шекеринска, която е от партията на Заев, постави под въпрос нуждата от такава стъпка с думите, че всеки би могъл да се самоопредели като българин и тази възможност е факт от десетилетия.

Предложението на Заев за промяна на конституцията преди влизане в Европейския съюз идва в момент на продължаващо напрежение между Скопие и София, което не дава възможност да започнат преговорите на Северна Македония за присъединяване.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини