Технически проблем в сървъра на НАП продължава да пречи на бизнеса

Вече половин месец фирмите, които осъществяват сервиза на касовите апарати и фискалните принтери на търговците, са задръстени с работа. Електронната услуга за автоматично извествяне в НАП при промяна на регистрационните данни на фискалните устройства не работи. Затова сервизните фирми трябва ръчно да съобщават с мейли на приходната агенция всяка промяна в данните на устройствата, което изключително много затруднява работата.

Известяването се налага не само при промяна на адреса или на името на фирмата, но и при подновяване на сервизните договорите за касовите апарати. А именно през февруари и март масово изтича едногодишният срок на тези договори за повечето търговци и те трябва да преподписват нови. 

Точно в този период технически проблем в сървъра на НАП е извадил от строя електронната услуга за автоматични съобщения за промени в данните на фискалните устройства, в електронните системи с фискална памет и интегрираните системи за управление на търговската дейност. Вече трета седмица НАП не успява да разреши проблема и не е ясно от какво е породен той. Така сервизните фирми са принудени да пращат мейли за подновените договори за поддръжка на стотици хиляди фискални устройства.

Не работи и електронната услуга за автоматична дерегистрация на касов апарат или фискален принтер. На практика от средата на февруари търговец, който не желае повече да използва касов апарат или фискален принтер, не може да го отпише от информационната система на НАП. Изключително затруднено е и прехвърлянето на устройства от една фирма на друга, при което отново трябва ръчно да се пращат по електронната поща документи, заверени с електронен подпис. В момента единствено автоматично може да се регистрира в НАП нов касов апарат.

На 1 март НАП съобщи на сайта си, че работоспособността на автоматичните съобщенията за промяна на регистрационни данни за адрес на обект, както и за преподписване на сервизни договори за фискалните устройства е възстановена. Сервизни фирми обаче се оплакаха, че за повечето модели касови апарати и фискални принтери тя продължава да не работи.

От НАП не са дали обяснение поради какви причини тези две електронни услуги - за автоматично дерегистриране и за автоматична промяна в данните на касовите апарати, не функционират. Преди време единствено данъчните увериха, че въпреки този технически проблем, стандартното изпращане на данни за продажбите от касови апарати работи без проблеми и работоспособността им не е засегната.

"Заради неработещите автоматизирани системи на НАП търговците са застрашени да се окажат нарушители, ако при проверка се установи несъответсвие в регистрационните данни на устройствата", предупреждават сервизните фирми. За подобни нарушения се пишат актове и се налагат високи глоби, включително и временно запечатване на търговски обекти. 

"Още не е отзвучал печалният опит с Наредба Н-18, която подлуди фирмите с почти неизпълнимите си изисквания към софтуерите за управление на продажбите, и сега отново бизнесът е в ситуация да е задължен да прави нещо, без да може да го изпълни изискванията", коментираха търговци.

Източник: в-к Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини