България отбелязва 143 години от Освобождението

Днес България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Както и през миналата година част от обичайните тържества са отменени. Преди седмица Община Габрово след писмо от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отмени създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка. Вместо това в памет на загиналите за свободата на България от 9.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение на Пресвета Богородица", а в 10 часа на централния площад "Възраждане" в града ще бъде издигнат националният флаг.

Въпреки това държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка, а в 18:40 ч. ще произнесе слово на площад "Народно събрание" след тържествената заря-проверка и приемането на почетния строй.Пресцентърът на парламента обяви в петък, че председателят на институцията Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на България в Габрово и на връх Шипка.

Пътната агенция обяви, че от 22 ч. на 2 март до 17 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово - връх Шипка - Казанлък. За участниците в честването движението от 5.30 ч. до 13 ч. ще бъде еднопосочно от Габрово и Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на МВР, а от 13 до 17 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Габрово и Казанлък.

В София от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България, в която ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова. От 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове на ул. "Раковски" и "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) от 18.30 часа на пл. "Народно събрание" ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител", в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и през на бул. "Цар Освободител".

Служителите на НСО ще извършват проверки за наличие на опасни предмети и вещества. Граждани с обемисти предмети няма да бъдат допускани, ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  По
  Порчо
  6 -1
  10:13, 3 мар 2021
  Честит празник, българи!
 • 2
  Ле
  Левски
  6 -1
  10:14, 3 мар 2021
  Денят на Освобождението на България от турско робство 3 март е националният празник на България. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор след победата на Русия над Туркия от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.
  • Ак
   Ако
   5 0
   12:16, 3 мар 2021
   се надигнеш и погледнеш за каква Чиста и Свята Република си се борил,ще осъзнаеш че по-добре е да си лежиш в незнайния гроб( за съжаление). А довечера Доган и Борисов пак ще са на масата заедно!
 • 3
  А надолец от
  Б анкя ни яха
  В суе го псуваме в мрака
  Г ьонсурата се хили кат пръч
  Д ивите мутри го следват
  Е мира на СИК е на власт
  Ж ално блеят стадата а
  З лият уфчар ходи на мач
  И ма ли още надежда ?
  Й овков да напише за нея роман
  К учето злобно отвръща
  „Л ошия матриал заслужава само самар“
  М ладите бягат в чужбина
  Н икой не поглежда назад
  О теца казва на сина :
  „П ростен си ако не се завръщаш в тоя мрак „
  Р адост едничка остана
  С тадото да му пуснат Азис кючек
  Т ихо умира Народа
  У тре ще погребем поредния Човек
  Ф изика на новото време
  Х имия на несбъднатия рай
  Ц аря само прибра ги парите
  Ч акаме да ни гази нов трамвай
  Ш епнем и свещите палим
  „Ще дойде и нашия ден“
  Ъ , ама едва ли
  Ь ок гяур каза кротко другаря Доган
  Ю да червен подкара с кавала
  Я рема е яко скован
 • 4
  Ср
  Срам и позор,
  2 0
  12:56, 3 мар 2021
  вместо днес да е на Шипка или на друго свято за българите място,приятелят на Ердоган отново
  обикаля с джипката и антуража си да инспектира. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ .
 • 5
  3,
  3,14
  2 0
  13:27, 3 мар 2021
  Честит празник на истинските българи!
 • 6
  7/
  7/8
  1 0
  13:48, 3 мар 2021
  Цяла България празнува Освобождението,а "инспектор ДЮДЮ" инспектира и говори глупости!Няма ли един приятел да каже на тази кратуна какво представлява и че е стигнал дъното с простотиите си!
 • 7
  Фа
  ФАРАОН
  0 -2
  15:46, 3 мар 2021
  Расате, искам варна и бургас да станат ад за колхозната свиня! Къде чуете, да грухти или я мернете, на земята и с кубинките синьо-зелена да стане! Деца, женски, дъртаци, козли, никаква милост! Наред ги карате!

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини