Угур Шахин: Ще можем да живеем нормално към края на лятото

Още през март ще се усети резултатът от първите имунизации срещу COVID-19, ще последва значителен спад в новите инфекции, а в края на лятото отново ще можем да водим нормален живот. Такава прогноза прави шефът на компанията BioNTech Угур Шахин.

По думите му, в Германия се очаква значителен спад в разпространението на коронавирусната инфкеция към края на май или началото на юни, предаде Дойче веле.

До края на лятото трябва да сме поставили пандемията под контрол, ако достатъчно хора изберат да се ваксинират, посочва Шахин в интервю за "Шпигел". Това не означава, че няма да има новозаразени, но отново "ще можем да водим нормален живот", пояснява ученият.

Той приема, че може да се наложи след време хората да си поставят и трета доза от ваксините срещу коронавирус. На въпрос на "Шпигел" дали най-късно през следващата година ще е необходимо поставянето на третата доза, Шахин отговаря утвърдително: "Мисля, че да - дори и само, за да се запази широката ваксинационна защита на населението."

По думите му, може да се осъществява ваксинация на всеки две години, която е адаптирана към разпространяващите се различни варианти на вируса - подобно на грипа.

"Тогава това може да е новата нормалност за нас." - прогнозира Угур Шахин.

В четвъртък компанията BioNTech и нейният партньор - американският гигант Pfizer, обявиха ново изследване, което ще тества ефекта от поставянето на трета доза от тяхната ваксина срещу коронавирус. В проучването ще се включат 144 души, които ще получат трета доза от препарата между шест и дванайсет месеца след първите две. Целта на изследването е да осигури и повече информация за потенциалното въздействие на третата доза върху имунитета срещу разпространяващите се нови варианти на вируса.

От администрацията на германския президент обявиха, че Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи ще бъдат отличени с Голям кръст за заслуги към Федералната република. Церемонията ще се проведе на 19 март в двореца "Белвю" и в нея участие ще вземе и президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата са с основен принос за създаването на ваксината на Pfizer/ BioNTech срещу COVID-19.

В аргументацията за присъждането на наградата се посочва, че двамата учени "съчетават основните медицински изследвания с тяхното практическо приложение". С разработването и одобрението на ваксината Тюреджи и Шахин са направили "решителен принос за овладяване на пандемията".

Церемонията ще бъде първата през тази година за връчване на персонална награда от федералния президент.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини