Мултидисциплинарна експертна комисия със Северна Македония отново забуксува

Без съществени резултати е завършило 12-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония.

Това коментира проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията, в изявление след края на заседанието, което се проведе чрез видеоконферентна връзка на 25-26 февруари.

По думите на проф. Димитров първата среща за годината не е по-различна по своите резултати от последната през миналата година. Той припомни, че през януари и февруари са се състояли две технически срещи с ограничен състав, за да се работи по неподписаните повече от година протоколи от предишните срещи, като поясни, че без протоколите не може да бъде официализирана работата на срещите на комисията.

Успяхме да придвижим напред и да подпишем протокола от деветата среща, на път сме - и това е единственият положителен резултат в днешното заседание, да подпишем и протокола от десетата среща, информира проф. Димитров. По думите му, що се отнася до същинската дейност на комисията, днес тя отново е била безплодна.

В пълно противоречие с твърденията на политици от Република Северна Македония, че е завършено Средновековието и вървим напред, всъщност ние сме още някъде там в 10 век, и нямаме никаква крачка напред, коментира още съпредседателят на комисията.

Сблъскваме се с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания принципи - уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научни изследвания по тази тематика в световната историческа наука, посочи проф. Димитров.

Изненада ни неприятно това, че нашите колеги искат да се намери нов подход и нови оценки за това историческо време и за Цар Самуил, които се разминават с оценката, която имахме, когато предлагахме съвместно честване на този български владетел, обясни той. Според него странно звучи двойният стандарт, който те искат да лансират, по отношение на учебниците и за публичните чествания. Образованието всъщност е това, което формира обществените нагласи, подобно разминаване и двоен стандарт показва нежелание да се направи необходимата крачка напред, смята проф. Димитров. За нас е крайно неприемливо упоритото бягство от определението "обща история", коментира още той.

Проф. Димитров посочи, че като цяло има един основен положителен резултат - че вече в Република Северна Македония публично се говори за миналото и за спорните моменти.
Той информира, че е насрочена е още една техническа среща след по-малко от две седмици, а към края на април ще бъде поредното 13-то съвместно заседание на комисията.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини