Ураганите на Бермудите увеличили силата си двойно за шест десетилетия

Скоростта на вятъра, с която ураганите вилнеят в Бермудите, се е увеличила повече от два пъти през последните 66 години, поради повишаването на температурите на океана в региона в резултат на изменението на климата, според ново проучване.

В радиус от 100 мили от Бермудските острови средната максимална скорост на вятъра от урагани се е увеличила от 56 на 117 км/ч между 1955 и 2019 г., установиха изследователите. Това е еквивалентно на увеличение от 10 км/ч  на всяко десетилетие.

През това време температурите на морската повърхност в региона също са се увеличили с до 1,1 градуса по Целзий, според Бермудските атлантически часови серии (BATS) - дългогодишен набор от данни, събран от Бермудския институт за океански науки.

Учените вече знаят, че по-високите температури на морската повърхност подхранват по-силни тропически циклони. Но новите открития показват, че температурите под морската повърхност също играят ключова роля за формирането на тези бури.

„Нашето изследване демонстрира по-голямо значение на температурите в горната част на океана спрямо температурите на морската повърхност при прогнозирането на интензивността на ураганите“, казва пред Live Science водещият автор Саманта Халам, докторант в Националния океанографски център и Университета в Саутхемптън във Великобритания.

Настоящите прогнози за ураганите разчитат много на температурите на морската повърхност, за да правят прогнози. Изследователите обаче откриха, че температурата на най-горните 50 метра от водния стълб може да се използва за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите.

Температура и интензивност

Тропическите циклони - ураганите в Северния Атлантически океан и североизточната част на Тихия океан, циклоните в Южния Тихи океан и Индийския океан и тайфуните в Северозападната част на Тихия океан, възникват, когато атмосферни системи с ниско налягане се образуват върху петна с топла вода близо до екватора.

Високите температури на морската повърхност карат горещия въздух, пълен с влага, да се издига в атмосферата, създавайки петно ​​от ниско налягане на въздуха отдолу. След това въздухът от околните райони се изтегля, за да запълни "празното" място с ниско налягане. Това създава цикъл от издигащ се топъл въздух, привличащ по-студен въздух, и кара скоростта на вятъра да се увеличава. Междувременно издигащият се, богат на влага въздух се охлажда и водата в него образува облаци, които започват да се извиват нагоре, според обясненията на НАСА.

По време на този процес на образуване топлината от океана се губи в атмосферата и повърхностните води се охлаждат. Но ако подводните води също са топли, тези по-топли води ще се издигнат на повърхността, защото са по-малко плътни. Попаднали там, те могат да продължат процеса на образуване на бури. Този механизъм може да е ключова причина, поради която ураганите са станали толкова по-силни през последните няколко десетилетия.

Учените анализирали температурните промени в горните 300 метра от водата. Те открили, че средната температура в горните 50 метра от водния стълб, която се е покачила между 0,5 и 0,7 грдуса Целзий от 1955 до 2019 г., всъщност е по-тясно свързана с интензивността на урагана, отколкото температурата на самата морска повърхност.

"Както нарастващите повърхностни, така и подводните температури, особено в горния 50-метров океански слой, играят важна роля за усилването на ураганите", казва Халам.

Точни прогнози

Ураганите отвъд Атлантическия океан също се засилват с подобна скорост като тези на Бермудските острови, отбелязва Халам.

"Ако температурите в океана продължат да се повишават, може да се наблюдава допълнително нарастване на интензивността на ураганите", казва ученият. "Това може да доведе до повече щети на брега там, където ураганите достигат сушата."

Изследователите смятат, че температурите на повърхността трябва да се използват, за да се помогне за по-точно прогнозиране на интензивността на ураганите в бъдеще, особено на места като Бермудските острови.

"Открихме, че когато използваме средната температура на горния океански слой от 50 м, това е по-близък предиктор за интензивността на ураганите, отколкото ако използваме само температурата на морската повърхност", каза Халам.

Изследователите също така са имали възможност да проверят прогнозите по горния океански слой по време на урагана Полет, който навлезе в сушата в Бермудските острови на 14 септември 2020 г., и смятат резултатите за обещаващи.

Изследването е публикувано в списание Environmental Research Letters.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини