В Перник се открива национално състезание "Турнир на младите физици"

Перник за втори път е домакин на националното състезание "Турнир на младите физици", което се открива днес. Това съобщи Мария Стефанова - старши експерт по природни науки и екология в Регионалното управление на образованието /РУО/. Организатори на надпреварата са Министерство на образованието и науката, РУО и Природо-математическа гимназия "Христо Смирненски" в града. 

Турнирът е състезание за ученици в гимназиален етап, които участват отборно в преки научни дискусии, наречени физични битки. В надпреварата се оценяват способностите на участниците да решават проблеми с изследователски характер, да достигат до аргументирани изводи, както и да представят, анализират и обсъждат решенията на тези проблеми.

Състезанието ще започне със селективни физични битки, които се провеждат на български език и ще завърши с Финалната физична битка на английски език.

Тази година в условията на продължаваща пандемична ситуация, обусловена от разпространението на COVID-19, турнирът ще се проведе дистанционно в електронна среда. Ще участват отборите "Апосиопеза", "Прокрастинаторите" и "Еврика". Състезанието ще продължи три дни.

След провеждането на финалната физична битка националната комисия ще определи състава на разширения национален отбор, както и неговите ръководители.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини