Османската империя отвръща на удара на Европа

Сред многото външнополитически предизвикателства пред Европа, малко са толкова неотложни, колкото ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, където неоосманските претенции на Турция застрашават европейските интереси. Тъй като Турция е избрала своя път, сега задачата е да се осигури съжителство, а не интеграция, пише за Project Syndicate Йошка Фишер, германският външен министър и вицеканцлер от 1998 до 2005 г., лидер на Германската партия на зелените почти 20 години.

Президентството на Доналд Тръмп вече е история, което поставя подновяването на трансатлантическите отношения отново в европейския дневен ред. Но не може да има връщане към старите, уютни зависимости от ерата на Студената война и периода след това, когато Америка - големият покровител - решаваше всички важни въпроси, свързани със сигурността, а Европа я следваше разбира се. За да поднови трансатлантизма, Европа ще трябва да направи своя принос за съвместната сигурност, особено в рамките на собствената си геополитическа среда.

В непосредствената си близост Европейският съюз е изправен пред три бивши световни сили, обсебени от миналата имперска слава: Русия, Турция и сега Обединеното кралство. Всяка от тях има уникални отношения с Европа, както в момента, така и в исторически план, и всички споделят някои общи черти.

По времето на президента Владимир Путин Русия с копнеж се придържа към спомените за статута си на суперсила, когато Съветският съюз бе глобално равен на САЩ. При президента Реджеп Тайип Ердоган Турция мечтае да възвърне геополитическата и културна експанзия на Османската империя от Балканите и западните краища на Централна Азия до Източното Средиземноморие и Северноафриканското крайбрежие (Либия), чак до Персийския залив. И накрая, Великобритания след Брекзит търси душата си в самоналожена (и не толкова прекрасна) изолация, въпреки че остава близо до континенталните европейци чрез НАТО и силни културни и исторически връзки.

За добро или лошо ЕС споделя европейския континент с тези три трудни съседи и по този начин трябва да работи с всеки от тях, за да постигне мирно съжителство. Русия е ядрена сила, твърде голяма и с военна мощ, за да може Европа да се справя сама. Тук ЕС ще остане зависим от защитата на САЩ, особено в лицето на руските заплахи за Източна Европа и балтийските държави, които се проявиха с анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Източна Украйна.

Но основното предизвикателство за Европа се крие другаде: Източното Средиземноморие, където откриването на значителни находища на природен газ под морското дъно значително увеличава риска от конфликт между членовете на НАТО Турция и Гърция, както и участието на държава членка на ЕС Кипър. Нещо повече, мисия на НАТО за спиране на контрабандата на оръжие по либийското крайбрежие наскоро породи опасна конфронтация между френска фрегата и кораби на турските военноморски сили, което доведе до сериозни дипломатически проблеми.

Всъщност няма недостиг на потенциални точки на възпламеняване в региона поради конкуренцията за находища на природен газ, намесата на Турция в либийската гражданска война, древният конфликт за Егейско море, дългогодишните проблеми с демаркацията, прелитане, морските права и открития въпрос за Кипър. Това напрежение, което се задълбочава допълнително от вековни религиозни и етнически съперничества, създава все по-опасна ситуация на прага на Европа. Що се отнася до собствените й интереси, Европа ще трябва да се справи сама с този проблем.

По времето на Ердоган Турция вече няколко години провежда експанзивна "неоосманска" политика. Въпреки че правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) първоначално се опита да ускори интеграцията със Запада, като се придвижи към присъединяване към ЕС, германският канцлер Ангела Меркел и тогавашният френски президент Жак Ширак твърдо затвориха вратата пред лицето й през 2006 г.

По това време глобалният икономически бум създаде у Ердоган впечатлението, че Турция може да се модернизира и след това да се появи отново като велика сила - сама, без да прибягва до европейска интеграция. Но Ердоган напълно надцени възможностите на страната си (и все още го прави).

Във вътрешен план Ердоган разчиташе на политически съюз с ислямското движение на Гюлен до опита за преврат през 2016 г., след което сключи нов пакт с екстремни националисти. Но смяната на съюзниците не намали религиозния компонент в политиката на Ердоган. Той отдавна подчертава, че следва ислямски път в съвременната епоха, което представлява отклонение от светската традиция, създадена от основателя на пост-османска Турция Кемал Ататюрк. Този ангажимент неизбежно отведе Ердоган от Запада към Близкия изток.

Вече е ясно, че както ЕС, така и Турция са попаднали в капана на собственото си създаване: перспективата за членство в ЕС, която няма да се появи в обозримо бъдеще. За съжаление не се предлагат алтернативни механизми за интеграция.

Но Турция и ЕС не могат просто да вървят по своя път. Европейските пазари, инвестиционният капацитет и отношенията със старите врагове на Турция, Русия и Иран ги правят незаменими за Турция; и геополитическото положение на Турция между Европа, Близкия изток, Централна Азия и Кавказ я прави незаменима за ЕС.

Освен че е прародината на големи малцинствени популации в Германия, Белгия и Скандинавия, Турция ще продължи да изпълнява важна "свързваща функция" за миграцията на бежанци от Азия към Европа. Следователно е наложително двете страни да развиват мирни връзки извън членството в ЕС.

Разбира се, фикцията на отдавна спряния процес на присъединяване на Турция към ЕС засега ще трябва да бъде поддържана; защото остава да видим кой ще наследи Ердоган, като официално приключването на процеса в настоящия момент би донесло повече вреда, отколкото полза. Но докато Ердоган е на власт, съжителството е най-доброто, на което може да се надяваме.

Европа не трябва да изпуска от поглед дългата игра, която неминуемо ще се съсредоточи върху Китай, а не върху Русия или отношенията с Великобритания след Брекзит. Китай вече установява присъствие в Иран и демонстрира, че има капитал, ноу-хау и технологии, за да проектира мощ и влияние извън своите граници. Ако успее да превърне инициативата "Един пояс, един път" в линия от геополитически стъпала, тя може скоро да се появи на югоизточната граница на Европа под формата, която никой в ​​ЕС не е предвидил.

Европа няма как да иска такъв резултат. Следователно "турският въпрос" ще остане актуален както винаги.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини