Жизнени показатели – новата документална поредица на HBO Европа за пациенти с Covid-19 с премиера на 7 февруари

Жизнени показатели е дълбок, трогателен и приповдигнат портрет на живота в болница в малък град в близост до Барселона в разгара на пандемията Covid-19. Изключителната поредица от три части изследва физическите и емоционални предизвикателства, пред които са изправени пациентите и здравните работници не само на работното място, но и у дома със семействата и близките си. Като улавя интимните истории на своите субекти, режисьорът Феликс Коломер ни напомня за забележителната способност на човека за любов и доброта, когато се сблъсква с най-лошите обстоятелства. Премиерата на оригиналния документален сериал на HBO от Испания е на 7 февруари в HBO GO.

Жизнени показатели проследява пациентите и здравните работници в болница Парк Таули в град Сабадел, който се намира на 20 км от Барселона. Действието в документалната поредица се развива в продължение на няколко седмици между март и юни 2020 Г. по време на най-тежките моменти от първата вълна и надхвърля възприемането на пациентите като поредната бройка и приканва зрителите да се срещнат с засегнатите от пандемията.

Освен че показва ситуацията в болницата, Жизнени показатели отива и по-далеч, напускайки границите на местоработата им и придружавайки здравните работници до домовете им. Там те изпитват вълнението от събирането със семействата си и разочарование, когато виждат, че външният свят все още е твърде безразличен към това, което се случва. Жизнени показатели става свидетел как семействата на пациентите се справят с най-емоционалните моменти -  видео разговорите и болезнените сбогувания.

"От началото на кризата с COVID-19 политиците и медиите ни затрупват с данни. Всеки ден в болницата са има 500 смъртни случая, 2000 инфекции, 300 приема в интензивното отделение, 200 здравни работници ... Жизнени показатели оставя настрана цифрите и говори за хората. Например срещаме Алфредо и Матилде, двойка, която и след 50 години заедно все още се обича толкова, колкото през първия ден, в който се среща; виждаме невероятната отдаденост на медицинските сестри Силвия и Иса, които помагат на  пациенти, които се борят срещу неизбежна смърт. Те са жизненоважни. Ученето от тях е жизненоважно. “, обяснява Феликс Коломер, създател на проекта.

 „Режисьорът Феликс Коломер успява да засегне крехкостта на хората, но също така да изведе на преден план огромната сила на любовта, семейството и професионалната и лична преданост на всички здравни работници, когато се сблъскат с нов, неизвестен враг. Жизнени показатели прави задълбочена картина на много личните моменти на своите герои и ще остане изключителен запис на тези незабравими времена. ” – споделя Ханка Кастелцова, вицепрезидент на документалните филми на HBO Европа и изпълнителен продуцент по проекта.

Някои от хората, които срещаме във Жизнени показатели:

Алфредо и Матилде, които са на път да отпразнуват 50 години брак, когато внезапно постъпват болницата. Те са поставени в една и съща стая. Малко след това Матилде е изписана и трябва да изчака вкъщи съпруга си, който се влошава все повече.
Ванеса, само на 34 години, става пациент в същата болница, където работи като медицинска сестра. Тя има тежка дихателна недостатъчност и е много слаба. Единственото й облекчение е възможността да говори с партньора си и да вижда кучето си чрез видео разговори.

Сандра и Ноеми са медицински сестри и са свикнали със смъртта. Тяхното приятелство е най-важното нещо, което имат в болницата и то им дава необходимата сила да се изправят срещу ежедневните смъртни случаи по време на смените. Двете се крепят и в неразбирането за ситуацията, което срещат, когато са извън болницата.

Изпълнителни продуценти за HBO Европа са Ханка Кастелицова Мигел Салват и Антъни Рут , Miguel Salvat и Antony Root, и компаниите El Terrat (The Mediapro Studio) и Forest Film Studios.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини