Омбудсманът иска отмяна на матурите за 4-ти и 10-ти клас

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване след завършване на 4-ти и 10-ти клас през настоящата учебна година. За това се съобщава на официалния сайт на омбудсмана.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как той да бъде наваксан. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация, посочва омбудсманът.

В същото време, за малките ученици от 1-ви до 4-ти клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност, допълва Диана Ковачева.

Тя припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини