Христо Иванов: Някои мислят, че сме толкова тъпи да направим коалиция с токсичния ГЕРБ

Коалиция на Демократична България с ГЕРБ е изключена.

Това уверява съпредседателят на ДБ Христо Иванов във фейсбук. "Гледам, плъзнали са всякакви анализатори, хипнотизатори, манипулатори, конспиролози и обикновени ченгета със задание да внушават, че ние от Демократична България се готвим за коалиция с ГЕРБ. Разбира се, това става без позоваване на никакви факти или реалности, но затова пък с разма", обяснява поводът за коментара си Иванов. Той припомня сигналите, които е внесъл в прокуратурата, МС, главния прокурор и НСО от август миналата година досега. 

Изброяването може да продължи дълго. Нека да припомня също, че моят престой на министерския пост стана невъзможен не просто заради отмятането на ГЕРБ от конституционния проект, а и заради моето неколкократно настояване - публично и пред ЕК, за разследване на скандала Яневагейт, както и заради конфликта около опитите ми за дисциплинарно уволнение на няколко гнили ябълки от съдебната власт, включително Пепи Еврото. Всички тези действия водеха директно към самия Борисов. Те, заедно с конституционните промени, представляваха една от най-сериозните институционални атаки срещу мафиотското задкулисие - и като персони, и като структура, коментира още Иванов. 

В текста му се казва още: 

Всичко това означава следното нещо: Ние не просто бомбардираме Борисов с гръмки прилагателни и го плашим с героични пози - ние предприемаме конкретни институционални действия срещу него и корупционната база на неговото управление. Нашата цел не е просто да го свалим от поста, а да направим невъзможно да се върне във властта. Не просто искаме да отнемем управлението от ГЕРБ, ние работим да направим подобно управление и подобна клиентелна мрежа невъзможни в бъдеще по принцип. Между нас с Борисов и ГЕРБ лежат не просто изречени предизборни заклинания, а необратими действия. Ние не само няма да управляваме заедно - предстои ни дълга борба. Борба не за власт, а
за съдбата на нашата демокрация и за сърцето на българската държавност. 

Напоследък се чу и един особено забавен виц: важно било единствено свалянето на Борисов. Това Гешев, това ВСС, това реформата на прокуратурата, хеле пък ДПС, Доган и Пеевски - всичко това били второстепенни и незначителни цели. Истината е друга: няма спор, че без отстраняването на Борисов и ГЕРБ от властта, промяната не може да започне. Но ако всичко се сведе до това отстраняване, промяна в дълбочина просто няма да има. Борисов и ГЕРБ са обслужващ персонал. Заменяеми са. Без дълбока хирургическа намеса в прокуратурата и ВСС, просто няма да има механизми за понасяне на отговорност и след известно време властта на мафията ще се презареди. Могат дори да върнат Борисов на бял кон, а могат и да го заменят с нова фасада.

Борисов не е създал "дълбоката държава" на мафията у нас. Тя няма да свърши с него. В огромна степен, тази дълбока държава днес се центрира около Сарая на Доган и неговия чирак Пеевски. Без разграждането на Сарая, премахване на мафията у нас е невъзможно. И, важно е да отбележим, че тази задача може да бъде решена трайно само с участието на обикновените гласоподаватели на ДПС.

Така че, който иска трайна промяна, трябва да е готов да работи и за свалянето на Борисов, и за изчистването на правосъдието, и за разграждането на Сарая. Всеки компромис с едно от трите всъщност е спасителен план за мафията: възможност да жертва една от своите капии (премиерския пост, позициите в правосъдието или координационното звено около Доган и Пеевски) и да използва спасеното като база за презареждане.

И тук стигаме до обяснението за кампанията "ДБ и Борисов готвят коалиция"- защото това си е точно кампания. Успешното оцеляване на мафията у нас, винаги е минавало през това да се създава или подбира удобна опозиция и така да се елиминират по-сериозните противници. Простата истина е, че ДБ в момента е единствената, която е готова да бие и по трите капии на мафията (Борисов, Гешев, Сарая). Знаем точно как, имаме експерти, имаме стабилна коалиционна конструкция, имаме съществена електорална позиция сред гласоподаватели, които знаят какво искат. Доказали сме, че можем да бъдем сериозен и последователен противник. Може да ни се намират всякакви кусури - често с право - но в това отношение по-добро на пазара няма. 

И точно затова е толкова важно настойчиво да се "обяснява" как ДБ само чака да се качи на Борисовия Титаник и да направи коалиция с абсолютно токсичния ГЕРБ. Сигурно има хора, които наистина мислят, че сме толкова тъпи. Разбира се, има и такива, които опитват да прелеят протестен вот към някоя друга формация. Но със сигурност запевчиците на тази кампания са хора, на които им е възложено да направят всичко за обезкървяване на подкрепата за ДБ. Защото ако ДБ се окаже по-силна от ДПС, това ще промени българската политика завинаги.

И точно затова искаме публикуването на разработките на службите и МВР от годините на прехода. Там ще лъсне не само истината за миналото на Борисов. Ще се види как са били произвеждани и внедрявани всякакви фалшиви воеводи, радикали, огън-опозиционери, които в решителен момент да "обяснят", че "трябва друго", "не е това", "още по-крайно трябва да се действа": Ако изобщо някога се стигне до действия. Този най-голям дефицит на нашия политически живот: действието.

Та, ние действия имаме. Конкретни, доказано ефективни.

Готови сме да продължим с тях. Колкото трябва: става дума за нашата държавност и нашето достойнство. Въпросът е дали ще има подкрепа за действия. Или за поредната порция промивки на общественото съзнание. 

Идват избори...

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Св
    свой
    12 -1
    10:14, 15 яну 2021
    В кое правителство беше министър?
  • 2
    Ки
    Киро
    1 -6
    10:50, 15 яну 2021
    България се управлява от САЩ! Сега, при Байдън, ве... Виж коментара
Последни новини