Сурвакарите в Пернишко довечера ще гонят коронавируса

Селата в Пернишко посрещат довечера традиционния празник Сурова под знака на пандемия. С маски, хлопки и огнен танц сурвакарите ще гонят неканения коронавирус. В наричанията си местните ще поискат многократно здраве и спасение от COVID-19 през новата сурвакарска година, чието начало се възвестява в тази нощ.

Ритуални огньове ще лумнат в повечето населени места в Пернишко. Празникът ще протече под зоркия поглед на РЗИ и полицията за спазване на противоепидемичните мерки. На кметовете на населените места, в които ще се състои Сурова, са връчени предписания за протичане на празника, уточни пред БТА директорът на РЗИ д-р Александър Златанов.

Маршрутът на дефилиране на групите е предварително строго определен, както и началото на тържеството. Освен това, той ще бъде силно ограничен, предимно по главната улица на селището. За да се спази традицията, сурвакарите ще почукат на вратите на няколко дома по маршрута, но без да влизат в тях. В групите на маскираните не се допускат хора с температура, кашлица или друг симптом на пандемичното заболяване, също и жители на други населени места. Изключена е среща и сливане на групите от съседни села, както се прави обичайно на Сурова.

Стюарди със светлоотразителни жилетки ще контролират публиката. Те ще наблюдават дали присъстващите носят маски и спазват необходимата дистанция. Паричка за здраве ще може да се оставя в определен съд след подреждане на желаещите в колона, на безопасно разстояние.

На следващия ден компетентните органи ще направят оглед на маршрута. Теренът на дефилето ще бъде почистен, дезинфекциран, и отпадъците - събрани по подходящ начин, увери д-р Златанов.

В община Радомир Сурова няма да се състои. Със заповед на кмета Пламен Алексиев, с цел запазване на здравето и живота на жителите, се забранява провеждането на организирани събития и тържества на открито и закрито. Не се разрешава палене на сурвакарски огньове, празнична заря и срещи с други сурвакарски групи.

Спорът да се състои или не пернишката Сурова достигна до Министерския съвет, където кметът Станислав Владимиров потърси съвет. "С гъвкави и адекватни противоепидемични мерки ще могат да се провеждат уважавани от българските граждани обичаи и традиции.

Такива са предстоящите сурвакарски игри в Перник, които са признати от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство", бе становището на "Дондуков" 1. След зеления правителствен светофар кметът на Брезник Васил Узунов коригира заповедта си и разреши сурвакарските празници в селата при строги противоепидемични мерки.

Кметът на най-малката община в Пернишко - Ковачевци, Васил Станимиров, който води сурвакарската дружина в едноименното село, няма да излезе довечера. Той прекара коронавирус и е решил с оставане вкъщи да изрази своята солидарност с лекарите. Само 15 сурвакари от Ковачевци, смятано за център на "Долината на маските", ще представят традицията.

Сурова е най-големият зимен празник в Пернишко. Нощта на старостилния Васильовден е най-шумната през годината в региона, защото се гони лошотията и се отварят вратите на доброто. Традицията повелява, че колкото по-страшни са ликовете на маскираните, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото. Колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Обредният танц около огъня се изпълнява в специален ритъм. Групата се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Според традицията дружината се състои само от мъже, които се превъплъщават в различни роли - ръсещ за здраве поп, кум и кума, булка и младоженец и др. характерни персонажи.

Задължително присъстват мечкар и мечка, които играят за здраве.

Вратите на всички къщи в населените места са широко отворени и всеки странник е добре дошъл в сакралната нощ в Пернишко. В домовете се редят специални трапези с баница със сирене и праз, ритуална погача, вариво, свинска пача, туршия, вино и ракия. Сурвакарите са най-желаните гости във всеки дом. В двора на всяка къща се разиграва обичаят "сватба", който символизира желание за женитба и пълен дом с деца.

Традицията е съхранена в общините Перник, Радомир, Ковачевци, Земен и Брезник. В село Ярджиловци се пази сурвакарски звънец от 1834 г., смятан за най-стария у нас. Сурвакарството в Пернишко се съхранява като светиня. Сурова е имало и по време на чума, коментира заместник-кметът Стефан Кръстев.

От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 г. пернишката Сурова стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категорията "Традиционни празници и обреди". На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини