ЕС инвестира във високотехнологични дружества

Европейската комисия обяви днес, че за първи път осигурява преки капиталови инвестиции за 42 новосъздадени високотехнологични дружества. Около 178 млн. евро ще бъдат предоставени за разработване и разширяване на мащаба на водещи до пробив открития в здравеопазването, кръговата икономика и други области.

Капиталовите инвестиции от 500 000 до 15 млн. евро на получател допълват предоставеното от ЕС безвъзмездно финансиране, за да могат дружествата да разширят по-бързо мащабите на своята дейност, се отбелязва в съобщение на ЕК. Очаква се дяловото участие на ЕС в тези дружества да бъде от 10 до 25 на сто.

От декември 2019 г. за финансиране са избрани 293 предприятия, като общият размер на безвъзмездните средства надхвърля 563 млн. евро. Измежду тях 159 са избрани да получат допълнително новите капиталови инвестиции.

Получател на първата пряка капиталова инвестиция е френското предприятие КорУейв (CorWave). То работи за подобряване на грижите за болни с животозастрашаваща сърдечна недостатъчност. Инвестираните от ЕС 15 млн. евро са послужили за привличането на допълнителни инвеститори в това предприятие до 35 млн. евро, се посочва в съобщението.

Разработваното от дружеството устройство подобрява съществено качеството на живот на хората с напреднала сърдечна недостатъчност, като намали наполовина тежките усложнения и необходимостта от повторен прием в болница, пояснява комисията.

Допълва се, че подобна подкрепа се очаква да получат дружества от областта на спътниковите съобщения, развитието на дронове на слънчеви батерии, за автоматизирани оценки на имоти, за развитието на лекарства срещу дихателни заболявания.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини