Опасното време в Космоса, което застрашава и нашата планета

Случващото се в Космоса е не по-малко интересно от това, което става на Земята. И може да окаже пряко влияние върху нашия живот на тази планета. Затова космическата агенция на САЩ не спира да следи необичайните явления извън орбита.

Преди дни NASA обяви не една, а две нови мисии до Слънцето, чиято цел е да изследва потенциалните опасности, на които то може да изложи Земята.

Те са с акцент върху хелиофизиката - космическите метеорологични условия и космическия климат, както и върху това какъв ефект има Слънцето върху космическите обекти, които се намират в близост до него.

Идеята е да се разширят познанията за космическото време, което се контролира от огромната звезда, защото то може да се превърне в потенциална заплаха за технологиите и работата на космическите мисии. Освен това, трябва да се знае достатъчно, за да може да се осигури необходимата защита на нашата планета от неочаквани явления.

Първата мисия е планирана за 2024 г. Апаратът Electrojet Zeeman Imaging Explorer ще бъде изстрелян през лятото и ще изследва електрическите токове в земната атмосфера и влиянието им от Слънцето, както и начина, по който се създават полярните сияния.

Втората мисия (Epsilon Mission) ще е през 2026 г. с Екстремен ултравиолетов високопроизводителен спектроскопски телескоп, ръководен от японската космическа агенция, предава Independent.

Неговата цел е да разбере как атмосферата на Слънцето освобождава слънчевите ветрове и изтласква изригванията на слънчев материал. Това са явления, които се разпростират в Слънчевата система и оказват влияние и върху живота на нашата планета.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини