Президентът Радев: Изключително важно е да се гарантира както конституционното право на вот, така и здравето на българите

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и тяхното здраве.
Това каза президентът Румен Радев, по чиято инициатива днес в институцията започнаха консултации за необходимите мерки за справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

Затова започвам серия консултации и, естествено, първо те са с вас, обърна се президентът към представителите на здравните власти. В първата среща днес участват министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Държавният глава каза, че очаква да чуе техните прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очакват на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждат не само за изборния ден, а и за предизборната кампания, както и как виждат да гласуват хората, които са под карантина и в изолация.

Медицинските специалисти неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори, посочи президентът Радев. Той коментира, че провеждането на избори в такава обстановка е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитането на редица фактори, планиране и организиране на здравни мерки. Но такива избори се проведоха в редица държави, отбеляза Радев и посочи сред примерите САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватия, Румъния, Република Северна Македония.

Пандемията засегна всички обществени процеси през изминалата година и това беше годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-политическия живот, отбеляза още президентът Радев в началото на днешната първа среща.

В нея участва също вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира, че от 28 февруари до 28 март - законовият срок за кампания, страната ни ще трябва да решава три много важни дейности. Продължаващата грижа за разболели се, тестване на хора. От друга страна, ще трябва да продължи организацията по ваксинирането на хората, отбеляза Йотова и постави въпроса колко е заявената квота и в какви срокове, от фирмата, с която вече има договор, колко се очакват от "Модерна" и в какви срокове, и дали има контракт с "Астра Зенека".

Йотова акцентира и върху важността на организацията и кампанията на самите избори. За тези три дейности ще е необходим огромен държавен ресурс, коментира вицепрезидентът. Каквито и промени да има, не съм убедена, че е добра идеята план за действие за този един месец да бъде изваден в последния момент, защото хората имат нуждата от спокойствие и самочувствие, че са взети всички мерки, за да могат да упражняват правото си на глас, а от друга страна, да се чувстват спокойни за здравословното си състояние, посочи вицепрезидентът. Тя постави и въпроси във връзка с количеството ваксини и реда на ваксиниране на различните групи хора.

По-късно президентът Радев ще разговаря с вирусолога проф. Радка Аргирова, имунолога проф. Андрей Чорбанов, пулмолога д-р Александър Симидчиев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    2 0
    13:40, 5 яну 2021
    Радев,ако може и утре ги насрочвай тези избори,че болшенството от хората не могат да я гледат тази паплач от управляващи!
Последни новини