Дърветата в Истанбул цъфнаха, страната преминава в друга климатична зона

Дърветата в Истанбул цъфнаха на Коледа, а декември 2020 г. е най-топлият откакто в Турция се събира информация за температурите, предаде местният вестник „Хюриет“. Това определено дава повод за размисъл относно скоростта, с която се развиват климатичните изменения, коментират експерти.

Според Доанай Толунай, изследовател от Истанбулския университет не е нормално дърветата в южната ни съседка да цъфтят толкова рано. "Обикновено, когато температурите са под 10 градуса, листата на дърветата падат, а когато е над 10 градуса те започват да цъфтят. Няма нужда да наблюдаваме топенето на ледените шапки по полюсите, за да разберем, че нещо необичайно се случва с планетата. Това вече може да се види и на нашата собствена улица", добавя той.

Мурат Тюркеш от университета "Боазичи" добавя, че това са белези, че градът преживява екологичен дисбаланс.  „Вече нямаме есен или пролет, а признаци на тропически климат“, заключва Тюркеш.

Толунай смята, че една от причините за подобни температурни колебания са обезлесяването и застрояването на обширни територии. "В края на века средната температура в Истанбул ще бъде с 4 градуса по-висока, в централни части като "Таксим" - с още 2 градуса отгоре".

Според него Турция ще започне да усеща икономически последици от климатичните промени и незабавно трябва да започне подготовка на план за намаляване на щетите. "Скоро ще попаднем в субтропична система на времето с продължителни дни на суша или на непрекснати валежи."

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини