Лондон представи нова програма за международен студентски обмен след Брекзит

Британското правителство представи нова програма за международен студентски обмен във връзка с това, че на 31 декември приключва преходният период в отношенията с ЕС след Брекзита. Това съобщи в събота министерството на образованието в Лондон, предаде ТАСС.

Новата инициатива е наречена Turing scheme ("Тюринг скийм") в чест на британския математик Алън Тюринг (1912-1954 г.). Тя бе представена по повод излизането на кралството от мащабната европейска програма за обмен на студенти и преподаватели Erasmus ("Еразъм"). Лондон обяви, че спира участието си в тази програма в четвъртък, след като ЕС и Великобритания сключиха търговско споразумение за периода след Брекзит. Британските власти се мотивираха с твърде високите разходи за "Еразъм".

За инициативата "Тюринг скийм" през 2021 г. ще бъдат отпуснати над 100 милиона паунда (133,8 милиона долара). Предвижда се от септември идната година близо 35 000 студенти да бъдат изпратени с тази сума на стаж в чуждестранни университети.

От програмата ще спечелят и студентите, и работодателите у нас. Освен това по този начин ще заздравим връзките си с нашите партньори из цял свят, заяви министърът на образованието Гавин Уилямсън. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини